Våren ligger i startgroparna…

Och det gör vi också! Den här veckan har det kommit mycket regn, vilket var bra för det var lite torrt i skogen, men nu ska värmen komma och då kommer det att hända mycket i naturen. Alltid lika härligt när allt blir grönt! Bilden på de små plantorna som gror är från förra våren men i nästa vecka planerar vi att dra igång sådden så snart så är vi där. Vi brukar börja tidigare men i år blev det lite senare på grund av det kyliga vädret men vi anpassar oss. Vi har även 1000 björkar att plantera, måste bara få upp vårt hägn först.

Några tankar kring sådd som kommit fram i samband med intervjun av Ulfstand Wennström som jag gjorde i podden. Om ni inte har lyssnat in den och är intresserade av sådd så tycker jag ni ska göra det, han säger många intressanta saker och det framstår mer och mer som att sådd är ett hantverk som kräver en hel del kunskap och känsla. Känsla, vad menar du? kanske ni tänker. Jo, alla marker, markberedningar, väder, lägen och alla andra olika förutsättningar gör det svårt att säga exakt hur man ska göra för att det ska bli lyckat. Min far har hållit på med sådd i många år, kanske runt 20 år, och det jag kan har jag förstås lärt mig av honom och många av de saker som vi gör bekräftar också Ulfstand i intervjun. Låt mig ta några exempel (taget fritt från minnet så det kan diffa något). Ulfstand säger i podden att markberedningen ska vara ytlig och helst bestå av en blandning av humus och mineraljord, så 7-10 frö/meter eller ca 300g/hektar, en skärm av frötallar minskar risken för uppfrysning och verkar dämpande på grästillväxt, sådd utan markberedning är inte att rekommendera osv.

En annan sak som är värt att nämna här och som tyvärr inte är med i podden (jag har haft mailkontakt med Ulfstand efteråt) är det här med mikropreparering. Vi brukar benämna den typen av sådd för myllsådd men vi gör också en mikropreparering före sådden och enligt Ulfstand så är mikroprepareringen den viktigaste momentet för det är då som man ökar kapillariteten. Vad är det då? Jo, genom att komprimera marken/jordlagret så stiger vattnet i marken upp till fröet. Kapillärkraft är en kraft som gör att vattnet stiger i kapillärer och ett enkelt sätt att se detta själv är att ta en sockerbit och försiktigt doppa kanten av den i kaffe så ser ni hur vätskan stiger upp i sockerbiten. Man kan också se hur en vätska har en något högre nivå längs intill väggen i ett glas eller rör. Och enligt Ulfstand så har han hört att många äldre med erfarenhet av sådd säger att en markberedning ska vila över vintern och att man kan anta att marken sätter sig något och kapillariteten ökar på detta vis. Det låter rimligt tycker jag och vi förespråkar markberedning sen höst och sådd tidig vår.

Från våren 2020

Vi lär oss förstås nya saker med vårt skogsbruk och sådd hela tiden och en sak där vi har svängt är att vi vill inte så för tidigt. Vi pratar om detta i podden också och det kan nog skilja sig mellan olika delar av landet men i Götaland och södra Svealand, där vi verkar, sår vi inte förrän vi har runt 10-14 grader i luft och runt 10 i marken (det är vad Svenska Skogsplantor rekommenderar), vi har nog börjat lite tidigare förr om åren. Jag har en känsla av att det finns mycket kvar att lära om sådd!

I väntan på värmen så kikar vi på en film från förra våren där vi pratar om varför vi sår.