Nu sår vi tall och planterar björk

Nu är vi igång med sådden, en vecka senare än beräknat men så blir det ibland. Jag kom upp till Bergslagen i morse och då var hela gänget på plats vid hägnbygget. Jag tror jag skrev om det tidigare, att vi rev ett gammalt hägn och flyttar det till ett annat ställe där vi planterar björk. Nu tog hägnet lite stryk i transporten så våra raska och pigga medarbetare Alf och Gunnar föreslog att vi skulle använda ett fårstängsel som Gunnar hade över, så det blev dubbla fårstängsel istället.

Det är Alf och Gunnar (till vänster i bild) som satt upp stolparna och stängslet. Vi har fantastiskt stor hjälp av dem, de är verkligen duktiga och påhittiga och löser problemen innan de uppstått. Utan dem hade vi inte kommit i närheten så långt med stängslet, för nu är det nästan klart. Och det är bra timing för idag har Bosse och Henrik planterat björk i hägnet, dels Ekebo 5 vilket är en förädlad svensk björk som växer som sjutton, jag hörde från Urban Nilsson på SLU att den växer tre meter på två år i Småland (vi har för övrigt fått en inbjudan från Urban Nilsson att delta i en referensgrupp och en del andra aktiviteter i ett spännande projekt som drivs av lövkompetenscentrum på SLU, men det får jag berätta om vid ett annat tillfälle).

Nu är vi väldigt nära nordgränsen för Ekebo 5 eftersom vi är på breddgrad 59,5 och ca 200 meters höjd så vi får se om den klarar det. För säkerhets skull så har vi även en Finsk proveniens, som tål en nordligare klimat. Jag får återkomma med rapport hur det går.

Ovan håller Bosse fram den Finska björken och på bilden nedan är det Henrik och Bosse som planterar. Henrik är ruskigt snabb och till stor hjälp i planteringen, tur att vi får hjälp av proffs.

Efter ha pratat lite med hägnbyggarna och plantörerna stack Klas och jag iväg för att börja så. Det var nästan ett år sedan sist men det gick precis så bra och smidigt som det ska göra. En bra markberedning och relativt lättgången mark underlättar. Nu är inte all mark lättgången, det finns några riktigt branta partier, se nedan.

Tidigare så planterade vi gran i varannan rad och nu sår vi tall i de övriga raderna samt en del mellan granarna. Det här gör att vi kommer straxt under 300 gram/hektar, vilket är vad vi brukar rekommendera när vi sår. Men vi har rätt många frötallar kvar så de kommer att hjälpa till med mycket frön under flera år framöver.

Förutom att hitta bra lägen där man ska lägga fröna så är utmaningen att se var man varit och var man inte varit. Man vill inte dubbelså men heller inte missa något. Vi har en sprayflaska i ett hölster och vi sprutar på lite märkfärg rätt ofta för att se var vi varit. Här märker Klas med färg:

Och så här kan det se ut:

Sikta på att spraya höga lägen, de syns bäst på håll.

Det ser ut så här när vi sår, en stilstudie av Klas:

Vi hann en bra bit idag och vädret ser lovande ut hela veckan så det är ju bra.

Och jag hittade en murkla, men det fick stå kvar.