Sådd och cykling

Vårt arbete i skogen rullar på bra, vi har medvind just nu känns det som. Perfekt väder och bra hjälp av duktiga människor. Hägnet har ju blivit hur fint som helst, se själva:

Idag planterade Bosse och Magnus klart de sista plantorna så nu står det cirka 800 björkar där, 400 av vardera Ekebo 5 och den Finska proveniensen. Ekebo plantorna hade en rätt stor jordklump så den planterades med hacka och min far berättade att jorden i hägnet, vilket är en gammal åker, var mycket speciell eftersom det var inga stenar alls där och jorden var full med daggmask, vilket man inte brukar se i skogsjorden! Det kommer nog att växa bra där!

Så här ser våra Ekebo 5 ut:

Medans Bosse och Magnus planterade så fortsatte jag och Klas att så och vi hann med mycket idag också. Några jobbiga sluttningar ingick förstås men man får se det som bra träning.

Våra tallfrön förvarar vi i 33cl PET flaskor, mycket smidigt. En flaska rymmer ca 150 gram så det räcker till en halv hektar.

Flaskorna gör det lätt att fylla på frön när det är dags:

På ett ställe där vi sådde har vi sparat några riktigt grova tallar, speciellt de två längst bort. De får bli evighetsträd.

Tyvärr såg vi några av de planterade granarna som såg halvrisiga ut, lite röda/gula i barren. Kan de ha torkat? Knappast, det har ju varit en hel del regn. Men ett antal av de som vi planterade såg risiga ut redan när vi fick dem och det kanske var dem vi såg idag. De allra sämsta planterade vi inte men de som såg ok ut satte vi.

Jag märkte att jag blir lite lätt trött i huvudet när jag har sått en hel dag och jag funderade på varför. Det är ju inte så betungande fysiskt att så jämfört med att plantera där man måste släpa med sig tunga plantor och planteringsrör. Men man måste vara väldigt koncentrerad hela tiden för harvfårorna går ju inte bara i en enda långt svep utan de går lite kort och tvärs och en del fåror slutar och andra börjar, beroende på att terrängen ser ut som den gör. Men det kräver koncentration så man inte missar något och det tröttar ut i längden.

Då är den perfekta avkopplingen på kvällen cykling i ett vårvackert Bergslagen och jag passade på att ta en krona i Strava också!

I morgon bitti blir det en intervju i podden, sedan full fart med sådd igen!