Poddinspelning hos Sveaskog och fortsatt sådd

I morse åkte vi till Kolarbyn utanför Skinnskatteberg och träffade Stefan och Viktor från Sveaskog. Det var en intervju som skjutits upp ett antal gånger men äntligen fick vi till den. Det blev ett riktigt trevlig besök och vi fick en bra genomgång hur Sveaskog jobbar med sin planering och beståndsanläggning. Det var helt klart ett omfattande program och jag tror både Bosse och jag blev positivt överraskade över den höga ambitionen i deras skötsel och naturhänsyn.

Bosse, Stefan och Viktor

Nu visste vi i och för sig redan att Sveaskog har ett ambitiöst arbete med naturhänsyn efter höstexkursionen hösten 2018 som var uppe i Västerbotten och Sveaskog var värd. Där intervjuade vi bland annat Peter Bergman, Sveaskogs naturvårdschef, som gav ett mycket positivt intryck.

Vi gick en rundtur och Stefan och Viktor visade olika delar av deras skogsbruk. Ovan visar bland annat Stefan en överfart över en cykelväg, där de är noga med att inte skapa några skador. Hela området vi var i ligger rätt nära Skinnsberg och är ett populärt friluftsområde för vandring, cykling, skidåkning mm.

Stefan visade också hur de planerar sina avverkningar och beskogningar. Mycket fokus på ståndortsanpassning och beskogningsmetod och kul att höra så jobbar de mycket med sådd. Maskinell sådd som sker efter en harv, dvs maskinen sprutar ut frön samtidigt som markberedning sker. I volym kanske knappt hälften av beskogningen skedde med sådd och det mesta av resten var plantering, men även naturlig föryngring förekom.

Stefan undersöker jordtypen

Vi fick se en ung sådd och ett annat närliggande bestånd som hade kommit lite längre.

 

Ett intressant besök och nog har Sveaskog fått mycket stryk i media ibland men min bild av deras skogsskötsel och hänsyn är betydligt mera positiv efter vårt besök där. Lyssna in podden när den släpps på fredag den 28:e maj så får vi se om ni håller med mig. Kanske läge att tipsa DN så kan de skriva ett positivt reportage om Svensk skogsbruk också men det kanske inte är lika intressant, vad vet jag?

Sen åkte vi tillbaka och fortsatte vår sådd. Idag utan Klas som var tvungen att tentaplugga. Bosse sådde ett område som han redan börjat på förra veckan och jag fortsatte in en bit i skogen för att sätta tänderna i vårt östra hygge. Jag hann bara så 40 minuter innan det var dags för Skogens dag i Riksdagen. Ett arrangemang av Föreningen Skogen och Kristdemokraterna. Jag har varit med på det förut en gång, i själva Riksdagshuset men i år var det digital så det funkade fint att delta från skogen. Gå gärna med i Föreningen Skogen så får ni massor av sådana här intressanta och spännande inbjudningar (jag är kanske lite partisk när jag skriver detta eftersom jag nyligen blev invald i styrelsen för Föreningen Skogen men läs på om föreningen på www.skogen.se för att se om det är något för er att gå med i). Jag passade på att äta min lunch samtidigt.

Sen var det bara att fortsätta så och det gick bra. Hittade ett par fina självsådda tallar så det bådar gott.

Snart ska ni få många nya vänner…