Win-win-win

Då var jag i Bergslagen igen och jobbar vidare med vår sådd. Det blev ingen sådd förra veckan men nu ska vi göra klart årets beskogning. Jag hade sagt till Bosse att det var två dagars jobb kvar högt räknat och efter lite klädbyten och kaffebryggning så åkte jag ensam upp till skogen. Bosse hade en del annat att göra så han blev kvar på gården.

Riktigt behagligt väder för sådd, skönt att regnet dragit vidare. I Stockholm regnade det 48 timmar i sträck och under ett dygn kom det 40 mm regn. Jag såg flera i grannskapets FB grupp som frågade om någon hade en pump för att pumpa vatten ut källaren. Som tur är så klarade vi oss. Det som är bra med regnet är ju att skogen och framförallt granarna blir motståndskraftiga mot granbarkborrarna.

Jag drog igång sådden och kul nog så såg jag flera små självföryngrade tallplantor på väg upp. De måste vara helt färska, se själva:

Jag såg några till på eftermiddagen men då var jag för trött för att börja fota. Men vi har rätt mycket fröträd här så det kommer nog att bli mycket plant.

Det som går åt mest tid och energi när man sår stora områden tycker jag är att planera hur man ska gå samt att markera bra så man vet var man varit och inte varit. Om harvfårorna går helt rakt utan förgreningar och kringelikrokar hade det varit lätt men föraren som markbereder måste ju hela tiden anpassa var han ska köra så fårorna kan ju gå lite kors och tvärs. Då brukar jag märka rätt mycket. Det går åt mycket färg och det tar lite tid för själva sprayningen men jag tycker man har igen det i själva sådden. Nedan är några av mina markeringar.

Jag tror ni förstår vad de betyder, blir ganska självinstruerande.

När eftermiddagen närmade sig sitt slut så börjar fårorna kvar att så också ta slut. Hinner jag klart redan idag? Problemet är att både färg och framförallt fröna börjar också ta slut och när jag har runt 20-30 minuters arbete kvar så tar fröna helt slut. 675 gram har jag då sått, ca 2,25 hektar ska det motsvara och det stämmer bra tror jag. Vi har en hel påsa oöppnat frö i kylen gården men om vi kan undvika att öppna den så kan vi frysa in den till nästa år. Så fort man öppnar en påse kommer det in fukt som påverkar fröet men undviker man att öppna den så skyddar man fröet och man kan spara fröna bättre. Så vi vill helst inte öppna vår sista påse eftersom vi bara behöver 50-75 gram och påsen är på ett kilogram. Som tur är så har min kusin Jonas frön som han vill bli av med så vi köper 75 gram och Ove köper 200 gram, för han ville också ha mer frö. En klassisk win-win-win situation!