En trasig såg och fint besök i skogen

Den lilla sådd som var kvar gick snabbt att diska av i morse, tog nog inte mer än 30-40 minuter. Sedan gick jag bort till grannbeståndet, där Bosse var och hade börjat stamkvista. Jag gjorde honom sällskap och började såga jag med. Det här beståndet är på 2,7 hektar och är 21 år gammalt och sått med en blandning av tall och gran. Tyvärr har granen inte fått fart så det är i princip bara tall med enstaka granar och några björkar. Men det är ett tätt bestånd som kommer att ge fina tallar.

Som ni ser så är det mycket tätt på sina ställen, vi kommer snart att behöva röja det igen. 2016 så stamkvistade vi beståndet första gången och det blev 602 tallar, har jag noterat i planen och med dagens arbete har vi kanske gjort 150-180 så det är några kvar (vi har varit här en gång tidigare i våras). Förra gången vi stamkvistade beståndet 2016 gick det under namnet Sisyfos beståndet, för det tog aldrig slut.

Vi stamkvistar i två omgångar för vi vill alltid lämna minst fem grenvarv kvar, för att inte sänka tillväxten. Samtidigt så vill vi börja tidigt så det blir en stor volym som blir kvistfri. Höjden vi siktar på är minst 4:30. Är vi på riktigt gott humör och det är en extra fin tall så kan det bli 4:60 också. Vi har ett smidigt sätt att mäta längden på. På våra teleskopsågar har vi gjort ett märke i aluminiumet och drar man ut sågen till märket och tar hela sågens längd plus längden från skarven till ändan på sågen blir det 4:30. Mycket ingenjörsmässigt.

På vår fikarast fick vi besök av en nyfiken fågel. Den kom rätt nära och satte sig i en tall och stirrade på oss. Efter ett tag såg jag att det var en uggla och det visade sig vara en sparvuggla.

Den kom riktigt nära efter jag tog denna bild, men då hann jag inte få fram mobilen. Den satte sig kanske två meter från oss och stirrade på oss. Den var väl nyfiken gissar jag. Eller så hade den synpunkter på vårt skogsbruk, vad vet jag. Straxt efter vi började jobba igen gick Bosses såg sönder och han fick avbryta och åka ned till gården för att laga den.

Jag fortsatte och hann med en hel del men blev som vanligt stel i nacken på slutet. Kanske lite mindre idag, körde utan hjälm så det blev lite mindre vikt att bära upp.

När jag kom ned till gården blev jag varmt välkomnad av Anders nötkreatur. Vackra djur!