Lövkompetenscentrum i Alnarp

I slutet på förra veckan blev vi fotograferade igen. Den här gången var det inför en artikel om lövskogsskötsel i en kundtidning/leverantörstidning som BillerudKorsnäs ger ut, Kambium heter den och finns att läsa här. Själva artikeln om lövskogsskötsel är inte publicerad än, jag vet inte när den kommer men håll utkik. Vi är bara med på ett litet hörn, det som berör det hägn som vi satt upp för våra fina björkplantor. Hälften Ekebo 5 och hälften den Finska proveniensen Oitti.

Det här är andra gången på kort tid som vi blir fotograferade och det är alltid kul att se ett proffs jobba. Och vilken utrustning de har! Men det blir bra bilder också, även om vi kanske inte riktigt tillhör de mest bildsköna och fotogeniska personerna. Kvällen innan vi skulle plåtas insåg jag att jag inte rakat mig på några dagar och tänkte att det kanske man skulle göra för att verka lite mera respektabel men jag hade inte med mig rakhyveln till Gusselby så det blev bilder med lite skäggstubb. Nåja, vi är ju ändå skogsarbetare som fotas i skogen, inte modeller på Stureplan.

På tal om björk så tycker jag fler och fler pratar om björk. Jag tror den är på väg mot en renässans och det är trevligt. Idag har vi två dominerande trädslag och det blir ju väldigt riskabelt om någon av dem får problem, som till exempel nu med granbarkborren. Och med ett varmare och förändrat klimat så tror Skogsstyrelsen att vi bara sett början på problemen med granbarkborren. Enligt deras prognoser kommer angreppen att öka markant i framtiden och då är det naturligtvis bra om vi har flera ben att stå på i skogen.

Ekebo 5

För någon månad sedan blev jag kontaktad av Professor Urban Nilsson på SLU i Alnarp om vi var intresserade av att delta i ett projekt om just lövskogsskötsel, vilket vi förstås var. Man håller på och startar upp ett stort program och syftet är att bilda ett Lövkompetenscenter i Alnarp. I ett nyhetsbrev från Alnarp står det bland annat: ”– Vi märker ett stort intresse för lövskogen. För att det ska hända något behövs det någon som tar tag i frågan och ser på helheten, från föryngringar till skötsel, färdiga produkter, rekreation, naturvård och ekologi. – Vi vill visa vägen genom kommande forskningsprogram, säger Emma Holmström på institutionen för Sydsvensk skogsvetenskap.Läs hela nyhetsbrevet här.

Vår uppgift och bidrag i programmet är att sprida kunskap om programmet (som jag gör nu i denna bloggpost) och vara med i en referensgrupp som kommer med input från skogsbruket till programmet. Det här ska bli mycket spännande. Så här säger Urban Nilsson: ”– Förädlade björkplantor har en fantastisk tillväxt. Redan idag är den konkurrenskraftig med granen och inom några årtionden kan vi ha björk som växer 50 procent bättre än den oförädlade och har mycket högre kvalité.

Jag ber att få återkomma med lite idéer och tips kring björkskötsel. Jag har inte så mycket egen erfarenhet av detta men jag vet att min kusin Jonas (som står bredvid Bosse på den första bilden) och Bosse har skaplig koll på detta. Sedan ska det bli intressant att se vad Emma, Urban och deras kollegor har för skötselråd också förstås. Det jag ofta hör är att man måsta röja och gallra rätt hårt, för björken tar stor plats. Kronan måste kunna utvecklas fritt.

Sedan fortsatte vår stamkvistning, det går framåt. Blir ett fint bestånd, helt klart.