Smörgåstårtan

I morse fick vi besök på gårdsplan. En rävunge som har varit på besök tidigare. Jag gick ut på trappen lite försiktigt och visslade på den, men då lommade den iväg.

Sedan åkte vi upp till skogen och kikade på en föryngring vi gjorde 2016. Det är delvis en gammal åker där vi sått tall och gran samt planterat en del Sibirisk lärk. Tyvärr har vissa delar av beståndet blivit kraftigt betat så där var tallen bitvis mycket skadad. Och det var enorma mängder löv. Första bilden är från beståndet så ni ser själva. Vi behöver nog rätt snart gå in och röja där.

Som tur är så var inte hela beståndet dåligt, utan vissa delar såg mycket bättre ut.

Vi såg väldigt få granar, men några hittade vi men jag missade att ta kort på dem.

Lärken växer fort, se nedan. Den har en mycket vacker färg så här års.

Sedan åkte jag in till Lindesberg och hämtade ett par smörgåstårtor som vi kalasade på hos Tapper AB. Det är de som tillverkat och distribuerat såröret och gjort det fantastiskt bra. Tack Tapper AB med personal! Speciellt Louise (det är hon som pratar med schäfern Bonzo till höger i bilden, som för övrigt fick en köttbulle från smörgåstårtan) har monterat många sårör så det är hon som är experten. Smörgåstårtan gick åt snabbt, vi var runt 10-11 personer och jag hade beställt 15 bitar men det var för lite, skulle beställt minst 20 bitar.

Vi har levererat 143 stycken sårör till fyra olika länder (förutom Sverige så har vi sålt till Norge, Finland och Litauen) så det har gått mycket bra. Det hela har ju varit och är ett projekt att få fler skogsägare att så tall, eftersom vi tror att det är ett bra sätt att odla tall med kvalité trots det kraftiga viltbetning vi har i Sverige (15% färska skador på tall i Götaland och 12% i Svealand enligt färsk Äbin statistik).

Får man upp 10 000 plant per hektar så kan man klara att få upp fin tall trots en del betning. Och för att få fram så många plant så kan du självföryngra eller så tallen. Och tallen är på frammarsch, helt klart. Jag läser ofta om att det säljs mer tallplantor nu än det gjorde för bara några år sedan. Hur försäljningen av tallfrö ser ut vet jag inte. Ja, det blev en utvikning men vi tror på tallsådd i kombination med plantering av gran och såröret är en metod att så tallen med. Vi har själva sått runt 17 hektar i år så jag har använt röret mycket själv nu för tredje året i rad.

Nu avbryter vi tillverkningen för i år och drar igång i början på nästa år igen, ska nog marknadsföra såröret i våra Nordiska grannländer då.

Sedan fortsatte jag med min stamkvistning. Bosse har opererat ett öra så han får ta det lite lugnt i skogen nu så jag körde ensam. Och efter ett tag, ganska snabbt denna gång, kom det nackonda och då åkte mina säkringsglasögon fram igen. Jag gillar dem mer och mer!

I morgon kanske de åker på från start, vi får se!


37 tallar till in på kontot, 250-300 kvar. Sisyfosbeståndet ger skäl för namnet…