Installation av Konstfack?

Nu har vi fått upp våra fällor för granbarkborrarna. Vi satte våra tio fällor på ett av vinterns hyggen, där det stod en tät granskog. I närheten finns det en del gran i en äldre skog så vår förhoppning är att granbarkborrarna väljer våra fällor istället för den äldre granskogen.

Nya feromoner har vi förstås. De ska räcka i 14 veckor tror jag det är, så det är ju länge. Det blir slutet på september och då har väl granbarkborrarna lugnat ned sig? Vi får se, det är ju väderberoende. Vi inser att våra fällor på det hela taget inte spelar så jättestor roll, för det är ju bara en bråkdel som vi fångar. Men det är ett bra sätt att ha koll på svärmningen och se när de är aktiva. Det finns också bra underlag på Skogsstyrelsens hemsida där man kan se hur aktiva de är. Här hittar ni det.  Nedan ser ni granbarkborrarnas aktivitet i Nora.

Granbarkborrarnas aktivitet i Nora. Från Skogsstyrelsen.se

Vi har en riktigt fin björkgrupp som vi sparade vid avverkningen. Extra roligt att de har klarat sig från vindfällen, annars tycker jag ofta de blåser omkull när de lämnas kvar vid avverkningar. Men det här är så många så de läar väl varandra en del.

Annars så har jag sett att vår sådd börjar komma upp. Häromdagen passerade jag en av våra sådder och där såg det ut så här:

Riktigt kul att se att sådden sätter fart! Nu håller vi tummarna för att det kan fortsätta komma en del regn så de kan växa sig starka. Vi brukar ju gräva upp någon planta precis efter sommaren och det man ser då är att plantan fokuserar på att växa nedåt, att skaffa sig långa rötter som kommer åt fukten längre ned i jorden. Nu har det varit torrt en del men innan det så kom det mycket regn. I natt hade vi lite regn i Stockholm faktiskt, inga mängder men lite grann. Får gärna komma lite mer.