Tar köttkriget ny fart?

Är biffen på väg att bli ett slagträ i den svenska politiska debatten? Det ämnet – det så kallade köttkriget – kretsar Svenska Dagbladets 15 minuter långa podd Dagens Story (4/5) kring i dag.

Lyssna på SvD:s poddavsnitt, med tidningens politiske analytiker Göran Eriksson och politikreporter Annie Reuterskiöld, här: ”Tänker vänstern knycka biffen?” 

Arkivbild. Foto: Jonas Forsberg/TT

Bakgrunden till frågan är att det har blossat upp en politisk konflikt kring köttkonsumtion i USA. Ett uttalande av president Joe Biden tolkades för ett par dagar sedan av en del reportrar och politiska motståndare som att amerikaner bara får äta en hamburgare i månaden, om de klimatpolitiska målen ska gå att nå.

Vita huset har sedan tillbakavisat att Biden vill minska konsumtionen av kött. Men bollen är redan i rullning. Och frågan är om konflikten tar sig hela vägen till Sverige? Det skulle i så fall innebära att debatten om kött och köttskatt tar ordentligt fart här igen, så som den har gjort i vågor under senare år.

Att en amerikansk politisk konflikt direktimporteras till Sverige har hänt förr. Ibland verkar det som att vi är mer benägna att hämta politiska idéer från främst USA och Storbritannien än från den svenska verkligheten.

Konflikten kring köttet är också tacksam att driva för en del partier eftersom den väcker känslor och engagerar stora väljargrupper. Det finns många som på goda grunder inte vill att staten ska lägga sig i vad de äter.

Olika världar

Men hur är det då med miljö- och klimatargumenten? Det som oftast kritiseras är nötköttet. Men om vi utgår från svenska förhållanden är inte bilden lika entydig som den kan låta i den amerikanska debatten.

För om de svenska nötdjur försvinner hotas de svenska naturbetena, som är några världens artrikaste marker och ett kulturlandskap som människan har vårdat i tusentals år. Dessutom är klimatargumenten för att vi ska välja bort mat från svenska nötdjur svajiga.

Läs mer om vad köttkritikerna missar i ett längre reportage i tankesmedjan Timbros nättidning Smedjan: ”Att döda ett landskap” 

Vi bör inte importera den amerikanska köttkonflikten av den enkla anledningen att svenskt lantbruk inte går att likställa med det amerikanska. Förhållandena i Sverige är långtifrån de feedlots som kan finnas i USA. Det är olika kontinenter.

 

Edvard Hollertz