Skogsbrand dag 2

En pyrande dag tillända…

Jag vill börja med att tacka för alla telefonsamtal och sms, ett hejarrop eller en erbjudan om hjälp. Det är så skönt att veta att ni finns! Ja, jag börjar bli trött, men vi behöver inte i natt heller sitta brandvakt och det betyder att jag ska försöka sova. Men ni ska först få en statusuppdatering.

Idag fick vi information om att det igår fredag togs beslut kl 13.00 om att brandflyget skulle flyga pga brandrisk. Strax efter 14 kom vårt larm in från Brandflyget. Tänk om detta beslut inte hade kommit. Det gäller att inte tänka ”Tänk om”!

Dagen började kl 6 med ett överlämnande möte. Eller rättare sagt kl 4.40 av att Per som var nattens befäl ringde och påminde om att vi skulle ses kl 6 🙂
Nattens släckningsarbete hade varit lugnt och de sista grabbarna (ja det var bara grabbar kvar) åkte hem till Lessebo, Norrhult och Tingsryd. Tack än en gång!

Ska försöka förklara lite om läget:

Dagen har kännetecknats av att vi har kört vatten och oroat oss över kraftiga vindar och värmt väder.
Området är ca 3ha och består av 1ha hygge och 2ha 45 årig blandskog.

Före branden och så det nu ser ut runt omkring.

Hur det ser ut nu efter branden.

I skogen gäller det att gå och leta efter varma stenar. Då kan man som här misstänka att det finns något som pyr under mossan. Ja det hade varit smart att ha haft med sig sina handskar, men nu hade jag glömt dem hemma och då var sotiga händer bara att acceptera.

Hygget ser just nu ut så här efter en markberedning och en brand. Det är främst i de vända (ljusa) partierna som det just nu pyr och brinner i rötter och nedvänt gräs.

Så här lite pyr det i turvorna (ni ser lite rök på första bilden) och när de vänds och syre kommer till står lågorna upp direkt.

På vissa ställen syns det att branden har varit rejält ihärdig.

Man kan säga att granarna barrar tidigt i år. Det fick inte ens bli julafton…

Jacob från Södra kom på besök och han såg till att vi inte hoppade över lunchen (vilket jag säkert hade gjort) och fick i oss lite ny energi och dricka.  Vi kollade även omfattning och pratade om vad som händer nu och hur vi ska göra när det slutat brinna. Tack Jacob!

Syster med familj kom också förbi en sväng och hon känner mig och mina matvanor när det finns annat att tänka på, så hon fixade middag! Tack Cicci!

Så här känner jag mig just nu. Lite upp och ner och vingklippt. Saknar energi kan man säga!

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland