Torka + sand = avsaknad av jordning

Mörtelek är en by som ligger på en gammal sjöbotten och strax under matjorden finns sanden. Ibland är det bra och ibland mindre bra. När tex avloppet skulle grävas om fungerade det fint att gräva med spade. De 5 stenar som hittades var enkla att lyfta upp.

Somrarna består av en evig jakt på den gröna lampa som ständigt lyser röd….

När det gäller att få jordning till staketen kräver det lite mer arbete och en massa vatten.

Jag har testat att gräva en grop runt jordspetten för att kunna fylla med ”dyngestajord”/hästskit och mossa. Det har jag gjort för att få upp fukthalten och ledningsförmågan. Blir bättre, men det gäller fortfarande att vattna.

Igår vände jag uppochner på hela ladugården för att hitta en trasig hink. Alltså ibland går städningen till överdrift. Det går inte att slänga något. Allt behövs någon gång. Kanske inte riktigt allt men ibland, som nu när jag behövde ett fördröjningsmagasin. Till slut offrade jag en rödfärgshink efter att ha testat en stor blomkruka utan större framgång. Blomkrukan hade alldeles för många hål och vattnet rann för fort. Det bästa är om hinken både droppar och håller fukten.

Lite vatten i ån betyder inte bara lågt grundvatten utan även att kvigorna slår ihop hagarna och går på båda sidorna.

 Milo tyckte det var kul med en ny kompis och ville hälsa. Kvigan var inte riktigt lika nöjd. Fast kvigorna som var kvar på andra sidan ån var ännu mer missnöjda och tyckte att deras kompis gott kunde komma tillbaka till dem.

Det resulterade i en ”räddning” för att få bort Milo och kvigan kunde gå tillbaka till sina kompisar. Sen övertalade hon visserligen hela gänget och de gick över ån i samlad trupp.

Men vi gick hem.

Det såg ljust ut igår även om himlen var mörk. Vi fick totalt 4 droppar, även om dynorna var kvar ute. Nu har vi testat det mesta, men inget ger regn.

Nu lämnar jag över ansvaret för ström och jordning. För nu måste jag jobba ett par dagar.
Kalmar-Sthlm-Virestad-Hem. Mjukstart!

Skogliga trädgårdshälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland