Åskvakt med hjälp av app

Att hålla koll på åskan är något jag fått med mig från barnsben. Då var det sova i rummet med minst el, alla skulle vara samlade om något hände och sen åkte vi en tur i skogen och luktade efter brandrök.

Att se till att alla är vakna om åskan är aggressiv och nära har jag tagit med mig och det är något som mina barn precis som jag kommer att berätta om och säkert ta med sig till sina barn… fotona är tagna kl 3.30.
Det där med att köra en runda i skogen på måfå och lukta lite är dock sällan det händer.

Nu mera sitter telefonen fastklistrad i handen och notiserna haglar tätt om var nedslagen är och skärmdumpar med nedslag, klockslag och koordinater sparas.

 

Räddningstjänsten gick idag ut och bad alla hålla koll. Jag gjorde som vanligt och kollade var jag hade, för dagen enda nedslaget och tog en tur ut i skogen. Dock hittade vi inget nedslag, men 2 kantareller och en massa bräken som vi passade på att stampa ner, så det får bli en tur ut imorgon bitti igen. Risken är att det har följt trädrötterna ner i marken och ligger och pyr, men nu har vi en masa jägare ute i skogarna som kan agera brandröksletare. Perfekt!

Vi har fått 1 mm i måndags, 3mm kl 4 idag och 1 mm under eftermiddagen. Totalt 5 mm regn som inte märks nedåt om jag skrapar på ytan.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland