Skogsbrandsletning

Dimman ligger tjock, lukten sitter i kläderna och det sticker i ögonen…

Telefonen har gått varm och för att kunna säkerställa att det inte brinner i skogen fick det bli en runda i bilen för att leta skogsbrand och efter lite efterforskningar får vi veta att det varit en NATURVÅRDSBRÄNNING, 4 mil bort, i Kalmar län och just nu intalar jag mig att det är den som bidrar till mitt inre kaos och att jag kan koppla av och sova, utan problem.

Jag räknar med att Länsstyrelsen har lärt av tidigare misstag och har drönare, koll på vad de gör och samarbetar med räddningstjänsten för att säkerställa att släckningsarbetet går bra!

2017 urartade en naturvårdsbränning i Gillbonderyd och 160ha skog brandhärjades.

”SMHI varnar för extrem risk för skogsbränder i Kronoberg och Kalmar”

På grund av torkan går SMHI ut med den varning för extrem risk för skogsbränder, vilket gäller i större delarna av hela Kronobergs och Kalmar län. SMHI skriver att det finns en mycket stor brandrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. De uppmanar till stor försiktighet vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. (Smålands nytt).

Varför ska dessa naturvårdsbränningar genomföras utan information? Men jag räknar med att räddningstjänsten är med!

Så här luktar det hos oss ikväll och nu kom ytterligare ett sms om lukt och om vi har någon koll på var/vad det kan vara. Intresset och uppmärksamheten har varit enormt och det värmer.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland.