Midsommar 2023 avslutades med regn

Trädgårdsfesternas Rolls-Royce eller mytomspunnen hednisk ritual eller hur var det nu med Johannes Döparen. För mig är midsommarafton en dag för umgänge, tacksamhet, dans och god mat, inget år är det andra likt och det spelar liksom ingen roll.

Under min uppväxt var midsommarfirandet något vi gjorde tillsammans i byn. När vi avslutade med björnen sover, jagade papporna varandra över åkrar och taggtråd, som det då var. Ja det kunde ta väldigt lång tid, vet inte om vinna var viktigt, men kul hade vi.

Gårdagens dans genomfördes som de senaste 30 åren i hembygdsparken.

Här gör vi midsommarstången tillsammans och den största utmaningen för året var som alltid -Var är hålet? Och att få midsommarstången att stå rakt.

Och givetvis var den sovande björnen med, även om vi numera håller oss inom hembygdsparken. Funderar när jag ser bilden om det kanske beror på avsaknad eller valet av skor. Ser inte ut som det är så många löparskor…

I år avslutade vi med en ofantligt viktig dans ”regndansen”!

Fast egentligen avslutade vi på gamla dansbanan med lite bugg till Casanovas.

Jordgubbstårta och grillat är bättre än sill.

Sen kom midsommardagen, väldigt fort som vanligt och efter en varm inledning började molnen att smyga sig närmare och så även åskan.

Och helt plötsligt började regndansen ge utdelning! Dock hade jag missat att sätta ut en mätare, men blött blev det, så det var en helt ok skur på nästan 2 timmar.


Ännu en kväll avslutad med grillat, fast den här kvällen kröntes av älvor som dansade på åkrarna.

Ett stort tack till alla vänner, nya som gamla, som gjort denna midsommarhelg till en helg utöver det vanliga och tack Sofie för foto hjälp.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland