1 år sedan vi hade skogsbrand

För ett år sedan hade vi världens största tur i oturen och jag har under våren fått privilegiet att ge min syn på skogsägarperspektivet under och efter en skogsbrand med brandbefälen i Kronobergs län. Då planerades det för en torr sommar och det visade sig vara en bra investering, då bränderna redan är fler än förra året och torkan påverkar allt. Här kommer delar av min presentation.

-Hur en markägare reagerar vid brand är helt klart olika, men sätt oss i arbete om det så bara är för att dela ut vattenflaskor eller dela pizza. Men tänk också på att vi är en stor tillgång som kan hjälpa befälet med kunskap över terräng, vatten och vägar.

-Jag behöver ha ett skriftligt dokument vid en överlämning för att få en smidig resa med försäkringsbolaget och dessutom veta vad jag förväntas göra och var jag kan vända mig om jag undrar över något. En enkel mall som fungerar när bränderna inte ger oss mer tid än nödvändigt.

-Att som brandman ha kunskap och veta vad jag som markägare har för kunskap och kartor är att ligga steget före. Hur ser en skogsbruksplan ut?

-Som markägare och granne finns det oftast ett stort kontaktnät runt om, om något sker. Tex LRF och skogsägarföreningar.

Vi har haft 3 bränder och jag ser stora skillnader efter lärdomarna som kom efter de stora bränderna i Västmanland, Gillbonderyd och Visjön. Två stora förändringar som är värda att belysa är att MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har helikoptrar och att jag som markägare har blivit en medspelare, inte enbart någon som är i vägen, för så var det 1999 och jag började planera på vad i huset jag skulle ta med och hur och var jag skulle ta hästarna. Brandmännen ville varken lyssna eller prata.

Fredagen den 17 juni 2022 började kl 7.05 med ett sms, ett samtal, en kopp kaffe och en hård ordväxling där jag försökte få fram var markberedaren skulle vara och jag satt där i Sthlm och tog dagens sämsta beslut. Jag sa: -Ja, ja kör ni, även om jag inte vet var ni är, men det är säkert rätt. Det visade sig dock vara och bli många fel.

-Avdelning 127 skulle inte markberedas pga 99% sten.
-Det var brandklass 6 och maskinen fick avbryta sitt arbete.
-Entreprenadbolaget följde inte sitt avtal, vilket tydligt säger att maskinförarna ska, vid brandrisk, gå över sina arbetsområden innan de lämnar skogen.

Kl 14.21 håller jag en workshop och Kicki ringer. Jag trycker bort henne och får istället ett sms. Jag lämnar min grupp och går ut och börjar ringa. Får snabbt en bild över läget, även om jag tror att branden är på en, 100 gånger värre, avdelning där markberedaren skulle ha varit. Jag får tag i maskinföraren och säkerställer att ingen är i skogen/skäller även ut honom på engelska. Ringer grannar. Ringer försäkringsbolaget för att veta vad jag har för möjligheter. 5 timmar hem i rusningstrafik och kl 20,15 är kjolen utbytt och står jag med båda fötterna på bränd mark.

Ni vet det där med tur i oturen:

  • -kl 12.00 den 17 juni beslöt Länsstyrelsen att brandflyget skulle börja flyga för säsongen. De hann bara upp innan de såg en rökpelare hos oss och larmade.
  • -Janne var först på plats och när han såg terrängen kallade han på helikopter direkt.
  • -SOS appen signalerade så Axel och Patrich var på plats samtidigt som brandkåren.
  • -Grannar kände lukten och såg flyget och larmade varandra och mig direkt.
  • -Det gick att köra runt, så inga tankbilar behövdes mötas på byvägen.
  • -Det fanns fortfarande vatten i ån.
  • -Det var ingen annan brand som pågick samtidigt.
  • -Vi hade tillgång till brandhundar vid eftersläckningen.

Här hade jag velat skriva mitt försäkringsbolag, men där måste man ringa och tjata. Och jag hade önskat mitt skogsbolag, men det kan jag tyvärr inte. Jag hade önskat att de hade kommit och sagt -Förlåt Viktoria, det här är vårt fel och vi ska lösa det här åt dig, men istället så fick jag ett löfte om att slippa självrisken och en massa jobb som skulle fixas och lösas…

Lärdomar efter branden är:

  • -Ha alla ”bra att ha” nummer i mobilen. Tex alla grannar. Annars gäller det att man har en son på studentfirande i Jönköping att leta telefonnummer när mamma sitter i bilen på E4 och behöver ringa.
  • -Ta hem SOS appen och Blixtvakt.

 Men med facit i hand kan jag säga att hur eller hur så är en brand kopplad till känslor, även om man där och då måste gå in i rollen och vara fokuserad och rationell, och jag är så tacksam över alla som hjälpte oss, från syrrans matleverans till alla som dansade regndans. Alla 12 brandkårer och grannar som hjälpte till att släcka och bära slang.

Tänk om vi inte hade haft den där turen i oturen…

Den här helgen har det varit student och jag har tappat räkningen på antalet gånger jag har tänkt och uttryckt min tacksamhet över att skolavslutningen förra året var en vecka före årets och att Axel fick ha sin student i ”lugn och ro” utan inblandning av eld och rök.

Tack Ella och Flurina för 2 helt underbara studentfester, med bubbel, skratt och god mat, precis som det ska vara!

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland