Hungrigt vilt…lite för tidigt

Även om jag tycker att jag är ute i bra tid, visade det sig var det lite sent.
Inte kul att gå och spruta plantor och hitta betade plantor, men det var värre 2021 när de sattes. Den hösten var det ett gäng rådjur som knipsade 90% av plantorna och med det facitet kan jag säga att föryngringen ser riktigt bra ut. Nu ska jag inte klaga. Det var 20 knipsade plantor och på årets nya hygge var det en handfull uppdragna.

Föryngringsavverkningen gjordes september 2019. Markberedaren kom inte förrän sent 2020 pga ett missförstånd och planteringen gjordes våren 2021. Massor med fina planterade och frösådda plantor som kommer bra.
Mycket gott löv, som tex rönn och fläder, för viltet att beta, vilket räddar många planterade plantor och jag slipper dessutom röja. Även mycket hallon på hygget som är gillas av klövdjur, fåglar, insekter och energitörstande skogsägare. Ett hållbart familjeskogsbruk helt enkelt.

Nu lyser plantorna vita och jag hoppas att de smakar värre än värst. Förra året sprutades med Gyllebo svarta och i år blir det Trico vita. Skillnaden är att det går att behandla med Trico innan plantorna har vintrats in. Tror det är bra att variera, men det är svårt att vänta på invintrade plantor om viltet redan är hungriga och börjar knapra plant.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland