Bryssel -EU, EU, EU…

Vaknade upp i ett mulet Bryssel. Croissant, belgiska våfflor och en cappuccino till frukost. En tidig promenad på gator omringade av  grå/beigea hus med inslag av spegelbeklädda ”skyskrapor” ala New York.

Började dagen med ett besök på Europaparlamentet. Stina Sandgren gav oss allmän info om uppbyggnad och hur arbetet fungerar med 27 nationer, 27 kulturer och 24 språk.

Det första exemplet hon uppmärksammade oss på var att hela gruppen satt på plats före utsatt tid.

Den 9 juni är det val till EP.
Viktigt att vi röstar fram EU-parlamentariker som förstår att kämpa för vår svenska landsbygd och vill sitta i jordbruk och landsbydsutskottet (Just nu Emma Wiesner c och Pär Holmgren mp) och miljö, folkhälsa och livsmedelsutskottet.

 

Plenisalen, 705 platser, samt 24 bås med 3 tolkar i varje.
Det genomförs ca 10st halvdagars sessioner i Bryssel och 12 st 4-5dagars sessioner i Strasbourg.

Träffade även Emma Wiesner om arbetet kring den nya lagen som inskränker äganderätten som Europaparlamentet röstade ja till. Frustrationen att inte lyckas förmedla det svenska familjeskogsbrukets värde.
EUs bondeprotester, grön omställning, livsmedelssäkerhet, djurskydd, energi, klimat och skog.

-Vi ska inte bara hålla gränsen mot Ryssland utan även för äganderätten och en levande landsbygds

SKRs lokala Brysselkontor -Sveriges Kommuner och Regioner.
Dag Håkansson och Lotta Dahlerus

290 kommuner i Sverige, 19 kommuner i Bryssel, 33 000 kommuner i Frankrike…

Uppdraget är att förtydliga hur det är i Sverige och vad som fungerar för oss. Det gäller att förtydliga och vara tidigt i processen.

Skog och landsbygdsfrågor saknas tyvärr i deras strategiska arbete… De väljer att låta regioner och sakägare att arbeta med detta.
Just nu arbetas mycket med förslaget inför en ny läkemedelslagstiftning.

Sverige är uppdelat i 11 samarbetsområden och Kronoberg som vi bor i tillhör ”South Sweden -Småland, Blekinge, Halland”.

Sven Kastö guidade oss igenom hans arbete i Bryssel. Ett arbete som kräver  mycket tålamod. För att påverka krävs förståelse för hur EU fungerar. Allianser, nätverk och kontakter. Uthållighet och att lobba tidigt.

Skogen ÄR en stor och viktig resurs i vår region och något de arbetar mycket med.

Det gäller att börja jobba tidigt och inte sitta och vänta. Det går inte att säga ”finns inget förslag på bordet”. Vi måste börja jobba redan i första halvlek, inte vänta till andra!

En trevlig och lärorik dag, börjar nu att övergå till kväll, musslor och en Belgisk öl är det som kvarstår på dagens schema.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland