Barnarbete i köttbullefabriken

elias-5

Elias var med och jobbade i eftermiddags. Det är roligt när han gör det och han är fortfarande i det där stadiet när man bara behöver vädja till hans fantastiska kompetens för att få hjälp och sällskap. 

-Du som är så duktig/stark/vettig/rolig/trevlig (eller valfri annan positiv egenskap, bra på att äta pannkaka kanske) Har du möjlighet att hjälpa mig lite i kväll?

-Hmm, svarar han då och ser ut som att han ska be att få kolla sin kalender först. Han lägger pannan i djupa veck en sekund, sedan tittar han medkännande och engagerat på en, nickar allvarligt och säger att självklart, han ska hjälpa till. Han förstår ju att det är viktigt. Att det behövs någon som vet vad han gör.

Och det vet han. Det är otroligt hur små barn kan ha så bra koll och vara så duktiga på att jobba!

elias2

elias-4

Han är sex år och liksom de andra har han varit med sedan han låg och sov i barnvagnen i något hörn.

Barnen har sett oss jobba och de har fått prova lite av varje sedan de kunde gå. Farligt? Ja. Besvärligt? Jo. Men nödvändigt tycker jag. Med tanke på att vi bor på vår arbetsplats, den typen av arbetsplats där flest barnolyckor sker av alla arbetsplatser i Sverige. Och då tänker jag att det är oerhört viktigt att ungarna får vara med. För de är ju ändå där. Där det farliga händer. De bor ju på gården och om de inte vet vad som är riskfyllt och var gränserna går så blir det förr eller senare en olycka. Särskilt här, eftersom jag och Danne inte direkt är Årets Föräldrar som har järnkoll på alla barn exakt hela tiden.

Sedan kan det hända olyckor ändå. Hur man än gör. Och jag vet att vi har haft tur också. En sjujävla tur.

elias6

elias3

Genom åren har ungarna utvecklat gott djuröga och tränat upp sitt risktänkande riktigt bra. Det är stärkande att få vara till hjälp och umgås med djur. Bra för självkänslan och roligt att umgås medan man jobbar.
Men visst händer det saker och man får ju vara med och hålla koll. De har till exempel blivit trampade och sparkade av kalvar, ramlat på betonggolven och även blivit nedputtade i gödsel. Men de lär sig mycket. Om vad man gör och inte gör. Om vad de klarar av.

elias1 Det finns andra viktiga lärdomar också. Ödmjukhet och ansvar till exempel. Jag tycker det är vettigt att barn får se att någon annans behov ibland måste komma före ens egna önskemål. Att djur måste ha mat varje dag oavsett väder och att ett jobb måste skötas även om det inte känns så roligt alla dagar.

Och tänk bara att få skänka en liten människa en grundläggande insikt om att arbetsmoral är något fint. Och att arbetsglädje kanske är den allra renaste glädjen. Det tror jag är en bra gåva att ge sina barn!