Små sår kan bli stora problem

Jag måste ju bara visa upp den här lille stackaren. Pigg och glad är han trots att han har lite ont i sitt ena ben. 

Ibland händer det att kalvarna får någon liten skada. Den här killen hade ett skrapsår på knät när han kom till oss men sårskorpan var torr och fin och han var inte svullen eller varm. Inget man behövde göra något särskilt åt med andra ord. Men vi har hållit lite extra koll på honom och sett till att det alltid varit gott om halm i boxen så att han skulle ligga mjukt.

Igår morse hade han lyckats ramla på något vis och slagit upp det nästan läkta såret. Han blödde och huden var avskavd mitt fram på knät. 

Lägligt nog hade vi ju veterinären på besök så hon tvättade och lade om såret. Visst fick han ett fint bandage?

Knän är känsliga på kalvar. Sår orsakade av att de ramlat på hårda golv eller legat på för hårt underlag kan orsaka ledinfektioner. Dessa kan vara svåra att få bukt med och är smärtsamma. En kalv vars knän tar skada tidigt i livet kan få återkommande problem med benen även senare. Därför är det viktigt att ta hand om eventuella sår direkt och självklart att se till att stallmiljön är så bra som möjligt.

Den här lille gynnaren fick förutom ett stilrent bandage även lite smärtlindring och en antibiotikakur. Nu håller vi tummarna för att kan inte krånglar av sig lindan och att han blir bra igen!