Sportlov = Barnarbete

Idag hade vi tidigt veterinärbesök. Det var avhorningar och avstämning av läkemedel på schemat som vanligt och vi drog igång redan på morgonkvisten.

Vanligtvis brukar vi planera in de här besöken till elvatiden på förmiddagen ungefär. Då är man klar med de vanliga djurskötarjobben och kan vara med och assistera ordentligt.

Men nu är det sportlov och det betyder att Linnea är hemma. Då kan veterinärer och annat folk komma vilken tid de vill.

Vi håller ju på en del med barnarbete här på gården vilket jag har berättat om förut. Ungarna har alltid varit med ute, ända sedan se var små, både för att dagarna skulle gå ihop rent praktiskt och för att vi tycker att det är bra att de lär sig hur djur ska hanteras och vilka risker som finns på gården. Nu är stora nog att klara sig själva medan vi jobbar och då blir det här deltagandet lite mer på frivillig basis.

Linnea är den som är mest intresserad och det var inga större problem att få henne att kliva upp tidigt på lovet för att jobba som veterinärassistent.


Först kontrollerade hon vilka kalvar som skulle avhornas. De som inte hade några hornanlag (vissa raser är hornlösa), märktes med lite sprayfärg.
Sedan skrev hon upp alla individnummer för veterinärens journalföring och efter det var det bara att sätta igång.

Veterinären Ellinor sederade kalvarna, bedövade och gav smärtstillande läkemedel. Linnea rakade bort päls vid de små hornknopparna.

Sedan var det bara att avhorna. De små pluttarna som är början till ett horn skärs eller klipps bort och sårytan bränns ihop med ett brännjärn. Kalvarna känner så klart ingenting.

Tyvärr har jag inga fler bilder på den här processen, jag får göra ett riktigt bra avhorningsinlägg en annan gång!

Det är himla kul när ens barn är intresserade och vill vara med och hjälpa till ibland. Och när de är snart tretton år som Linnea har de för länge sedan slutat vara i vägen och kan i stället vara till riktigt mycket nytta!