Barnarbete och nya försök

Höstlov och jobb. Idag var Lovisa med i ladugården och hjälpte till.

Hon skrapade boxar och spånade. Perfekt att få hjälp med det. Sedan blev det lite kalvmys såklart.

lovisa-laga%cc%8ard

Jag håller på med ett försök i en av gruppboxarna. Kalvarna ligger på en upphöjd trätrall och där brukar vi bara ha spån som strö. Men ibland tycker jag att det kan bli lite väl blött. Man får spåna så fruktansvärt mycket om det ska hålla sig torrt och det är ändå lätt att det blir fuktiga områden.

I den här boxen är några av kalvarna ganska små. De minsta har sett lite frusna ut även om det inte är kallt där och jag hade gärna ställt de två yngsta i ensamboxar om det funnits plats. Nu provar vi med en lite tjockare bädd med halm och spån i kombination. En bädd som vi inte skrapar bort varje dag utan bara fyller på med nytt strö. Området nedanför, betonggolvet, skrapar vi som vanligt.

På det här sättet får kalvarna en mjukare och förhoppningsvis torrare liggyta. Det tjocka lagret strö borde ge mer värme och en mysigare miljö. Och mys ska man inte underskatta även om det kanske låter flummigt! En av de bästa veterinärer vi har haft sa alltid att kalvar ska ha ett ”cozy corner”. Vår nuvarande besättningsveterinär, som också är fantastiskt bra och kunnig, är inne på samma spår. Det ska bli kul att bolla med henne nästa gång hon kommer hit. Då kan vi utvärdera det här.

lovisa-laga%cc%8ard-3

En höst som den här, med akut halmbrist, kanske inte är den bästa för ett sådant här försök. Men å andra sidan går det åt ytterst lite halm när djuren är så här små. Och de investeringar man kan göra i kalvarna är ju ofta väldigt lönande.

En nackdel är förstås att samma strö blir kvar i boxen tillsammans med gödseln och alla bakterier som finns där. Att alltid ha så rent som möjligt och nytt strö morgon och kväll har ju sina fördelar det också.

Nu testar vi såhär i en box. Medan kalvarna är små. Vi har bara provat ett par dagar än, men än så länge verkar de trivas de små liven.