Munkar, komjölk och tjurmjölk

6 november, 2017

Mätt som en plätt efter överdrivet intag av glutenfria munkar.
Det här med bakande barn är inte fel! Särskilt inte nu när de har blivit lite äldre. Nu blir det nästan alltid ätliga bakverk när de är igång! Ljuvligt! Tur man har ett rörligt jobb…

munkar

Inte varje dag man får sånt här fika! Tur det kanske. Lovisa har varit hos mormor och bakat.

Har alla testat Arlas nya lantmjölk förresten? Den är så himla god! Lite fetare och så är den inte homogeniserad vilket jag tycker är jättebra.

mjo%cc%88lkpaket

Ej smygreklam eller nåt. God mjölk bara!

Homogenisering innebär att fettet i mjölken splittras upp så att det blir finfördelat och inte lägger sig som ett gräddlager på mjölken.

Men den här lantmjölken är alltså inte homogeniserad. Därför måste man skaka om paketet så grädden blandas med mjölken innan man tar ett glas. Eller så gör man inte det. Jag skakar inte för jag vill åt det feta!
Bäst är när man vaknar först av alla på morgonen, när mjölkpaketet har stått i kylen hela natten för då får man en massa härliga gräddklumpar i glaset! Gott, gott! Smakar nästan som ”riktig mjölk”, alltså direkt från gård, utan den där svängen genom ett mejeri. Men bara nästan.
Bra initiativ av Arla i alla fall. Liksom andra mindre mejerier som låter bli att homogenisera sönder mjölken.

Ibland när jag träffar folk på affären händer det att de frågar varför jag köper mjölk fast jag är bonde? De tänker inte på att vi inte har mjölkkor. Jag brukar svara att tjurarna är lite svårmjölkade… Och att det blir sån liten mängd från dem… Då skrattar några och andra blir lite generade. Men det bjuder jag på!

Jag önskar i alla fall att jag hade en mjölkbonde riktig nära hemmet. Så man kunde knata iväg på morgonen och köpa mjölk direkt från tanken!

En liten rymmare
Om jag ändå kunde skriva "helgen i bilder"!