Lucka nummer 11: Hu(ouhg)jeda mig!

11 december, 2017

Bakom dagens lucka står en lastmaskin som man inte ser så jätteofta idag.  En Hough 50B. Vi hade en sådan mellan 2005 och 2008 och vi är väl inte sådär jättesugna på att äga en igen. 

hough

En gammal klenod från 60-talet som vi köpte av en grannbonde. Den var kanske inte den vackraste skapelsen men den gjorde rätt för sig så gott den kunde. Vi köpte den med defekt växellåda som fick bytas ut och den var som en baklastare fast med lite rymligare hytt. Tyvärr var den klumpig att köra men det gjorde inte så mycket. Dock betvivlar jag att det var just den här maskinen som fick mig att bli så förtjust i att köra hjullastare som jag är idag. Det är mer troligt att det var pappas 846:a som ledde in mig på den vägen.

(Här hade det kunnat finnas en bild på mig när jag kör den här Houghen. Men det går helt enkelt inte. Den är bara för ful!)

Vi använde Houghen till alla möjliga lastarbeten på gården men jag körde den nästan bara när vi plastade balar. På den tiden hade vi ingen kombipress utan körde hem balarna och plastade dem hemma på gårn med vår stationära Tanco-inplastare. Det var mitt jobb och jäklar vad snabb jag var! Ingen kunde slå mig på fingrarna där!

Mototorn var en D358 (samma som Case IH 956) och Danne minns att det var en firma i Bergeforsen som bytte den där trasiga växellådan åt oss.

Jag vet inte hur vanlig den här sortens lastmaskin var back in the days, men jag har då bara sett en enda likadan. Den ägdes av en entreprenör som bodde på Skönsmon i Sundsvall.  Den var lätt att känna igen när den kom åkande eller stod parkerad. Hytten var nämligen stilfullt målad i lila!
Den Houghen, och den hytten, var faktiskt med och ordnade så att bygget av Casino Cosmopol här i Sundsvall avlöpte som det skulle. I byggprocessen lyfte man ett K-märkt hus och sedan skulle man gå ner under det och göra någon form av arbete. Att lyfta huset var ingen match för byggfirman men problemet var att lastmaskinerna som skulle ner var för höga! Då fick man kalla in mannen med Houghen. För den där lilammålade hytten satt bara fast med bultar och kunde lätt lyftas av. Sedan var det bara att åka ner under huset och göra vad det nu var som skulle göras!

Lucka nummer 12: Ett gammalt papper
Lucka nummer 10: Hur man förflyttar sig i tiden