Maskinhall och en massa byggord

Jag frågade Danne en enkel grej som jag behövde veta för att få till det här blogginlägget. Då fick han lite extra glöd i ögonen, stängde av filmen och slutade tugga chips. Ett bra tillfälla att låta honom berätta lite mer om bygget!

Vår maskinhall är 12 x 30 meter och till det kommer ett överhäng på taket i framkant.

Det är öppen långsida och resningen är i dimensionen 2 tum 6. Eller 45 x 145 mm om man ska vara modern och inte prata tum hit och dit.

Takstolarna är vanliga fackverkstakstolar med kraftigt förskjuten nock.

Jag har googlat ”fackverkstakstolar”. Det kan man göra om man vill få sig en påminnelse om att inget är enkelt här i världen. En takstol är nämligen inte bara en takstol. Det kan vara en ramverkstakstol, en pulpettakstol, en saxtakstol eller en ryggåstakstol. Finns säkert fler också. Men de vanligaste är fackverkstakstolar.

Facktakstols-resnings-orgie:

 

I framkant vilar bygget på limträstolpar som i sin tur är fästa i gjutna plintar. Runt resten av bygget vilar resningen på en betongsockel.

Limträbalkar ligger även på framsidan som en del av hammarbandet. Hammarband är ytterligare ett spännande byggord. Som jag faktiskt kunde utan att behöva googla eller fråga.
Hammarbandet är den översta vågräta regeln på en byggnad. Den som takstolarna vilar på och som håller ihop konstruktionen.

Spikreglar och läkt (takreglar) är i dimension 2 tum 3. Okej, 45 x 70 mm då,  men håll med om att det låter rejälare när man säger tum.

Byggnaden kommer att brädspönas, alltså kläs med en brädfasad
Jag har funnit att spöning/spöna verkar vara regionala uttryck men här hos oss används de flitigt i alla fall.

Taket ska kläs i kondensplast och plåten blir vanlig TRP20.
Här fick jag googla igen men den här gången blev jag inte klokare! Får inget riktigt tydligt svar av Danne heller.
Visst är det irriterande när man använder förkortningar år ut och år in och rätt som det är så kommer man på att man inte har en aning om vad de står för?! Jag vet alltså fortfarande inte vad trp20 betyder! Tror det har något med trapets…nånting att göra? Trapetsprofil? Nej? Och vad skillnaden mot TP20 då?

Någon som kan hjälpa till här? Finns det någon takplåtkunnig människa som läser min blogg?