Betongen är på plats nu

4 augusti, 2018

Det gick jättebra men jag blev helt slut efteråt. Av någon konstig anledning. Jag blev svintrött och mådde illa och fick sova lite på en Icaparkering på kvällen. Fastän det var en av de smidigaste större gjutingarna jag har varit med på. 


Första början

Vi gjöt strax över 700 kvadratmeter golvyta och det innebar ungefär 100 kubik betong. Sådant här går fint och är inte alls så fysiskt slitigt när man har pumpbil och betongen levereras som den ska. Vi var bra med folk också så det var inga problem att hinna med.


Pumpbilen på plats

Det var olidligt varmt och man är alltid spänd inför en gjutning. Det är så definitivt och allt måste klaffa. Men det gick som sagt väldigt bra och plattan ser fin ut. Vi vattnar den mest hela tiden nu så den ska få brinna färdigt utan att spricka.

Här är några fler bilder.

En bra och trevlig arbetsdag. Sex karlar tror jag det var på plattan, och så jag. Linda skötte djuren helt själv och Dannes snälla mormor servade med mat och fika. Man känner sig nöjd och tacksam.

Jag kommer ihåg när vi gjöt golvet där vi har verkstaden och kalvladugården nu. Det var 5o kubik betong och vi blandade själva i vår traktordrivna blandare. Den gjorde en halv kubikmeter åt gången så 50 kubik var alltså 100 blandare. Det var en dryg dag vill jag minnas. Jag var gravid och stod och knäckte cemetsäckar tillsammans med min lillebror. Vi hade många till hjälp den gången också men det tog precis hela dagen och var tungt på många sätt. Skotta betong, kärra betong och bära säckar. För att inte tala om alla förberedelser med att köra hem sand, grus och cement och se till att man hade vatten nära till hands. Och att få betongen perfekt och likadan varje gång.

Allt var inte bättre förr men man får en väldig respekt för olika arbeten när man vet hur det går till från grunden. Det är en sällsam glädje att kunna uppskatta hur lyxigt det är med en sådan gjutning som vi gjorde i förrgår.

 

Födelsedag och kallare väder
Formsättning och ett skyfall