7: Bönder behöver visst gå på gym

9 december, 2018

Bondebloggens julkalender ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

Lantbruksarbete kan vara fysiskt krävande, men kanske inte på det sätt som många tror. Det finns en mängd olika arbetsuppgifter inom lantbruk men att man aldrig skulle behöva träna om man jobbar på en gård är en myt. 

-Jaha, du är bonde? Då behöver du inte gå på gym!
Så säger folk ibland och jo, nog är jag ganska stark, men jag tror att jag skulle må väldigt bra av att besöka ett gym någon gång i veckan. Speciellt med tanke på det jobb jag har.

Att vara rörlig i jobbet är bra på många sätt. Både för kroppslig och mental hälsa. Men tyvärr är det ganska vanligt med förslitningsskador bland lantbrukare. Många lyfter och bär på fel sätt och det kan vara svårt att skapa variation i vissa moment.
Ibland försöker jag byta hand med foderskopan eller högaffeln, för att jag inte ska snedbelasta kroppen så mycket, men det är jättesvårt! Man jobbar som ett litet barn och allt tar väldigt lång tid. Så man slinker snabbt tillbaka i sina vanliga mönster igen…

Förr var knäproblem vanligt bland bönder. Mjölkning i uppbundna ladugårdar tog ut sin rätt tillsammans med många dagliga, tunga lyft. Även traktorerna slet på kroppen. Kopplingsknän hörde man ofta talas om. Det var utslitna vänsterknän efter många års körning med manuella växellådor.

Idag är lantbruket på många sätt lättare. Ladugårdarna är bättre för både djur och människor och maskinerna kräver inte lika mycket kraft och styrka. Men det finns mycket att jobba på vill jag lova! Kraftöverföringsaxlar till exempel, de är tunga som as och extremt oergonomiska att hantera. En annan sak är många balpressar. Jag tycker att de är märkligt konstruerade när det kommer till att byta plast- och nätrullar. Eller montera i och ur knivar.
Traktorhytter, fjädring och växellådor har tagit stora steg framåt men tyvärr kan det vara slitsamt ändå om man inte är byggd som en normalstor man.  Om man är liten och kort är det lätt att få ont i rygg och nacke på grund av att man inte sitter bra när man kör. Säkert samma för de som är väldigt långa.

Jag tror att det är bra att fler kvinnor kör lantbruksmaskiner idag. Det gör att man måste anpassa arbetsmiljön till olika kroppar och sluta förlita sig på råstyrka. Det kommer alla att vinna på i slutändan.
Även regler kring anställdas arbetsmiljö kan tvinga fram bättre lösningar i branschen och det är väldigt välkommet.

Rent allmänt tror jag att det är bra att träna utöver jobbet, även om man rör sig hela dagarna. Och om man kör mycket traktor ska man nog försöka ta paus och gå ut och röra på sig emellanåt. Dansa lite kanske. Om inte annat är det ju underhållande för folk som ser på.

Jag springer en del periodvis men borde göra det oftare. Och en bra personlig tränare skulle jag inte tacka nej till! Det är långt till pension och kroppen vill jag ha i gott skick.
Något Sundsvallsgym som vill sponsra?! Varning utfärdas redan nu för att jag kan lukta lite lagård när jag börjar svettas!

 

8: Några bra saker
6: Mjölkkor och disco-kor?