18: Tradition och supertrendigt

20 december, 2018

Bondebloggens julkalender: ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

En västernorrländsk smältdegel där man blandar det gamla, traditionella med det nya, heta, hipstriga. 
Svenskt lantbruk finns i många olika former och det här är en av den. En ovanlig gård där man har kontroll på precis hela kedjan själv. 

Jag besökte Vänna Gårdskött idag. Jag har tänkt göra det länge men tack vare den här julkalendern blev det av just idag. Om man ska berätta om lantbruk så är det här ett fint ställe att visa tänkte jag. Ett annorlunda ställe.

Veterinärerna Per och Helena Vestin driver Vänna gård som ligger i Timrå. De har satsat på ett koncept med egna djur, egen slakt, egen styck, egen charktillverkning och egen butik. De har grisar och köttdjur och säljer alla sina produkter under eget namn. Och kunderna älskar det.

Fler och fler blir måna om var maten kommer ifrån och vill gärna komma nära. Jag tycker att det är superkul att det finns människor som behärskar hela den här kedjan. Det är verkligen ett fåtal bönder som kan och vill det och det är inte meningen att vi alla ska göra det heller.
Många av oss är duktiga på att föda upp djur men vill inte ha ett eget slakteri. Andra kanske skulle vilja slakta hemma men är inte intresserade av styck och butiksverksamhet. Men de finns de som gör alltihop. Nästan som förr när många på landsbygden hade egna djur som slaktades och blev mat.

Helena visade mig runt och jag blev verkligen imponerad av parets satsning. Nyckeln verkar vara att ha en lagom stor verksamhet och väldigt bred kompetens. Och inte minst ett genuint intresse för både djur och människor. Helena lyfte också fram hur viktigt det är med duktiga medarbetare och det kan jag verkligen förstå. Så många kompetenser som behövs för att klara hela den här kedjan.

Per och Helena gör mycket för hela branschen genom att visa upp sin gård och sina djur. De står för det nära och småskaliga men har samtidigt en sund inställning och ett affärsmässigt tänk. De lär kunderna att bra mat måste få kosta. Att välmående djur och öppna landskap har ett pris. Och tänk, folk har inget emot det. Det är visst inte bara vettigt att betala för bra mat utan även trendigt.

Jag tror att alla lantbruk som drivs på ett sunt sätt behövs. Både de som producerar mycket till ett lite vardagligare pris och de som säljer något extra, i mindre skala. Jättekul att få se något som var rätt långt ifrån min egen verksamhet men ändå med så många gemensamma tankar och värderingar. Tack.

Jag blev kär i grisarna såklart. Det var så länge sedan jag träffade grisar och de är ju bara helt ljuvliga! Framåt vårkanten ska de få kultingar, då ska jag åka dit igen och kika! Här är en av gårdens bilder på hur det brukar se ut då:

Foto: Jenny Vestin och Helena Vestin

19: En flottig hamburgare efter julmaten?
17: Vi gräver ner oss lite