Såhär klipper man till

För några veckor sedan fick vi åkerkanterna klippta och jag passade på att fota lite. Jag var på väg till stan och skulle bara stanna till som hastigast hade jag tänkt. Ta några bilder till bloggen och sedan åka vidare. Men gissa om jag önskade att jag hade haft tid att stanna längre? Och kanske till och med fått provköra! 

Grävaren är en Takeuchi Tb295w och gripen en Dalagrip/Dalaklipp 250


Den biter av rejält och klarar stammar på hela 30 cm i diameter.

Andreas Westin som bor i grannbyn Storbränna är egenföretagare sedan ungefär ett år tillbaka.  Han har ganska nyligen investerat i den här klippgripen till sin grävmaskin. Han gräver på sommaren och klipper buskar och småträd längs åkrar och skogsvägar på vintern. Himla smart tycker jag. Det blev snyggt och rent på en gång och riset går ju lätt att trycka in i skogen (om det inte är vid ett dike som på de här bilderna) eftersom grävarmen når så långt. Annars går det bra att lägga upp det på åkerkanten om man vill köra bort det eller göra flis.


Gläfs, gläfs! Enkel konstruktion. Rejält gods och hydraulik. Bara att slipa kniven någon gång ibland och sedan ut och köra. Visst är är det härligt att se rejäla grejer?

Eftersom Andreas själv är bondson vet han en hel del om att sköta åkermark. Och om vilka bekymmer det kan bli när det börjar växa igen. Vi pratade en hel del om rötter som suger näring från åkergrödorna och skuggan från buskar och träd som gör att det växer sämre och inte torkar upp lika lätt efter skörd. För att inte tala om hur illa det ser ut när kanterna kryper in och åkrarna blir mindre och mindre.

Både stort och smått tas om hand och snittytorna blir fina.

Vi pratade lite om kedjeröjare, typ Ilsbo, också, och Andreas sa de två röjnigsmetoderna samarbetar väldigt bra. Ilsbon ger ju lite mer av en så kallad ”dagen- efter- effekt” (ni vet, en hel del stök och flisor överallt som efter en bättre fest), men många bönder tycker att det funkar bra att hålla efter med en sådan när Andreas har klippt undan en gång med grävaren.

En bra anledning att göra sådana här jobb på vintern är att det inte är några löv på träd och buskar som ska ner. Det blir inte lika skräpigt på åkermarken. Sedan är det ju väldigt lämpligt när marken är frusen. Inga körskador och inget som krockar med andra markarbeten.

Det är roligt när det blir snyggt och framförallt känns det bra att hålla efter marken, hjälpa fram den, så den kan ge så mycket som möjligt tillbaka.

Tack Andras! Nästa gång får du lära mig att köra!