Välkommen lilla Fyran

Jag har hemskt dåligt sifferminne. Det är bra om man behöver förtränga vad dyra saker kostar men sämre om man inte ens vet sitt eget bilnummer. Det knasigaste av allt var när jag ringde och sökte ett jobb en gång och inte ens kunde uppge mitt eget telefonnummer. Det var pinsamt på riktigt! Fast det hade nog mest med nervositet att göra skulle jag tro. Ung som en gryning var jag.

Dåligt sifferminne kan göra det lite klurigt att komma ihåg djurens individnummer om det behövs. Därför är det så kul när man får hem en kalv som Fyran. Enklast möjliga sifferkombination, bara fyr0r!

Söt va? Han har så försiktig och klok blick tycker jag. Här får han en puss av en kompis men han har fullt upp med att kolla på Linda som fotar.

För den som inte vet men är nyfiken på de här siffrorna.
Numren är unika och inga djur kan ha helt identiska öronbrickor. Det är för att de ska kunna spåras under hela sin livstid och även senare, efter slakt. Det är ett led i arbetet för säkra livsmedel och för att skapa trygghet i djurbesättningar. Till exempel för att ha koll i händelse av ett sjukdomsutbrott. Ett strikt reglerat ordning- och reda-system med andra ord. Som går hela vägen från ladugården till myndighetsnivå.

Högst upp med små siffror står SE-nummret. Det är ett nummer som visar i vilken besättning kalven är född, på vilken produktionsplats, som det heter. Den här kalven kommer från Kjell i Kvarnsveden. Det som kommer under, 4444 i det här fallet, är individnumret. Till sist kommer en kontrollsiffra, den sista fyran.

Flera djur kan ha samma individnummer, och även samma kontrollsiffra men då skiljer sig SE-numret.