Triss i kalvar!

I fredags fyllde mjölkbonden Markus Bylund år och man kan säga att han fick en riktigt ovanlig födelsdagspresent. När han kom in i ladugården var det inte bara dubbel glädje i en av kalvningsboxarna, utan tredubbel! En av hans mjölkkor hade fått trillingar!

Tre friska kalvar kom ut och allt gick bra. Djurskötarna Frida och Hanna var på plats och även Markus pappa Lennart. Det var en lugn kalvning och det enda de behövde göra var att ge den sista kalven lite draghjälp eftersom den kom bakochfram.

Sedan gjorde den duktiga kon allting rätt. Hon tog hand om alla sina kalvar, slickade dem rena och torra och lät dem dia. En fantastiskt klok och bra mor.
Det är verkligen inte vanligt med trillingkalvar men hon klarar dem galant. Även nu när det gått nästan en vecka och hon får vara ute bland de andra korna sköter hon dem prickfritt. Hon kommer tillbaka till dem med jämna mellanrum och alla får dia tills de är mätta och nöjda.

Två kvigkalvar och en tjur blev det. Eftersom kvigorna kan bli sterila om de är tvillingar, eller som i det här fallet trillingar, med en tjur, planerar Markus att ta blodprov på dem för att ta reda på hur det ligger till. Han vill gärna avla vidare på dem eftersom deras mor är så lugn och omhändertagande. Och dessutom bra på att producera mjölk. Vi får hålla tummarna för att de är fertila!

Trillingfödslar är väldigt ovanligt bland nötkreatur men det är svårt att hitta några siffror på exakt hur sällsynt det är. Markus pappa Lennart har varit med om den en eller två gånger tidigare under ett långt bondeliv med uppemot 2000 kalvningar.

Fantastiskt kul att alla tre klarade sig och mår bra!

Markus driver sin mjölkgård i Drömme strax utanför Sidensjö i Ångermanland. Han har just nu 110 mjölkande kor i robot men är snart uppe i 125 som är målet. Gården har varit aktuell i pressen ett flertal gånger tidigare på grund av ett tragiskt takras  förra året. Ladugården förstördes under rasmassorna och djuren fick säljas till bönder i närområdet.
När olyckan inträffade hade Markus precis tagit över gården från sina föräldrar och påbörjat sin tid som fjärde generationens mjölkbonde. Det blev en tuff start men nu är ladugården uppbyggt och driften igång igen. Några av korna köptes tillbaka och fler köptes in från annat håll. Bland annat trillingmamman. Hon kom till Bylunds i september förra året och har två kalvningar bakom sig sedan tidigare.

Trippelgrattis till den här ovanliga babyboomen och tack för att jag fick skriva om de små krabaterna!

Foto: Markus Bylund