Jag önskar mig en kycklingbonde

Jag klurar lite på det här med kycklinggårdar. Jag vet så himla lite om den sortens lantbruk.

Anledningen till mina funderingar är nyheterna om kycklingar som skadas under transporten till slakt. Många har säkert hört och läst om det nu i dagarna och som alltid när det gäller djur som far illa blir man ju berörd.

Alla lantbrukare har en nollvision när det gäller skador på djur. Ökningen av skadade kycklingar mättes upp i början av förra året men hur har det gått? Ser det annorlunda ut idag?

Jag tänker att det måste kännas sorgligt för kycklinguppfödare att den sista tiden i vissa av djurens liv inte blir så bra som det var tänkt. Även om det är en låg procent jämfört med andra länder.
Det är ju som att våra tjurar skulle stressas eller skada sig alldeles innan slakten. Man har engagerat sig fullt ut för att ge dem ett bra liv hela vägen fram och så stupar man på sista trappsteget.

Det lilla jag ändå vet om kycklingar är detsamma som för andra djur. Att de måste må bra om de ska producera något. Jag vet också att inga bönder väljer sitt yrke för att jävlas med djur, utan tvärt om, för att man gillar dem.
Jag tänker att bilden av kycklingproduktion måste vara extra svår att förmedla just nu när fokus hamnar på skador? Och hur ser bilden ens ut till att börja med? Det finns säkert många, precis som jag, som vet väldigt lite.

Jag väljer alltid svensk kyckling. Såklart. Allt annat är otänkbart. Bara googla lite snabbt på hur små ytor man får hålla kycklingar på utomlands så blir valet enkelt. Och skador på djur som hanteras utan det stränga djurskydd vi har i Sverige vill jag inte ens tänka på.

Men det känns ändå som att man skulle vilja veta mer. Kyckling lyfts ju fram som ett väldigt klimatsmart protein till exempel. Mat på frammarsch med andra ord. Finns det någon möjlighet att få lite mer insyn i produktionen? Någon som känner till en bloggande kycklingbonde kanske? Eller finns det någon som driver en kycklinggård och vill berätta för mig och låta mig skriva några rader här på bloggen?

Man kan läsa mycket på de här sidorna, jag lärde mig en hel del precis nu:

https://svenskfagel.se
https://www.guldfageln.se
https://www.snackaomkyckling.se/varfor-svensk-kyckling/

Men jag skulle vilja höra från en bonde direkt! Få veta hur det vardagliga arbetet går till och varför man brinner för just kyckling? Veta hur man gör för att ha en ren, antibiotika- och hormonfri produktion? Och hur man ser på det här med transportskador?

Maila mig gärna!

elin@nysaterlantbruk.se