Det vrålar till bara

Krossade drömmar eller krossade hjärtan? Nej, här krossar vi problem för tillfället. Och korn. Det är bättre. 

Vi syrar och planlagrar vår egenproducerade spannmål och sedan något år tillbaka hyr vi en korvpackare/spannmålskross av Kvarnsvedens Lantbruk.
Det är en fröjd att se den arbeta. Den sväljer skopa efter skopa med korn som bärs fram från ena delen av lagret. Sedan läggas det in igen, krossat och klart, i en annan del.

 

Geringhoff. En så effektiv maskin att jag började gråta första gången vi krossade med den. Det var efter lång tids slit med blöt spannmål som skulle genom vår egen, eldrivna PP Spiral-kross. Mycket manuellt arbete var det och krossen fick stå och mala hela dagen för att man skulle få ihop till en enda foderblandning.

Nu gör vi punktinsatser och krossar upp ett stort lager åt gången. Så mycket smidigare och bättre på alla sätt.

Det enda som är lite sämre är detta:

Tjockjävla kraftaxeln som väger ungefär ett ton. Hur ofta är det inte såhär? Att axlarna väger bly och man får slita halvt ihjäl sig för att koppla större maskiner? In-te kul.
Danne och jag brukar hjälpas åt med den här. Tur att han är så trygg i sin manlighet att han inte lyfter sönder ryggen hellre än att be frun om hjälp.

Nä, nu fick jag dåligt samvete för att jag gnällde. Förutom axeln är maskinen fantastisk och jag är oerhört glad för den här lösningen.

Vi krossar på betongplattan utanför hangarn där det finns gott om plats och är lätt att hålla rent. Beroende på hur många och hur stora djur vi har samt om vi har potatis att tillsätta i blandningen eller inte varierar tiden som går mellan krosstillfällena. Det är lite pyssel med att flytta spannmålen men det är ingenting jämfört med hur ineffektivt vi hade det förut.

Kornet blir finkrossat men inte alltför dammigt eftersom det är syrat. Den här typen av kross har knivar i stället för valsar så spannmålen blir skuren istället för klämd. Kanske är det fel att säga ”krossa” då egentligen? Men det gör vi ändå.

I höstas lagrade vi spannmål i korv för första gången med just den här maskinen. Det blev också bra. Finhackat och bra packat.

Jag gillar sådana här samarbetslösningar som gör att alla inte behöver äga likadana svindyra maskiner. Nu får Kjell vinterförvaring och en inkomst på krossen även utanför skördesäsong  och vi kan krossa vår spannmål på ett vettigt sätt med kanonbra resultat.