Lilla My och Traktor

Djurnamn är inte alltid helt logiska. Men vad gör väl det?

Första året med egna kalvar uppkallades de efter sötsaker. Företrädelsevis knäckkomponenter vill jag minnas. Socker, Grädde, Sirap och Mandel sprang omkring i hagen det året.

I år döptes den första kalven till Corona och då tyckte äldsta dottern att vi borde fortsätta på virus/sjukdomstemat med de andra också. Spanska Sjukan, Sars, Covid, Asiaten, Pesten och Digerdöden kom upp som förslag. Upplyftande va?
Idén röstades ner och i stället blev det lite som året innan. Spontana namn till vissa och ”släktnamn” till andra, som Kjellinas avkommor som alla börjar på bokstaven E.

Vissa kalvar har bara sina öronnummer men de är lika glada ändå.

En kalv som vi har krånglat lite extra med på senaste tiden är Lilla My. Henne har Lovisa döpt och namnet har hon fått just för att hon är så liten. Hennes mor är förstakalvare och tramsar när det ska dias. Antingen kittlas det eller så gör det ont tydligen. Hon sparkar mot kalven och måste sättas fast när det är dags för mat.  Man får stå och passa henne, muta med korn och klia på ryggen med en borste så går det bra. I början fick vi knyta upp ett bakben eller hålla upp svansen också men det behövs inte längre.

Hon bryr sig om kalven för övrigt och visar modersinstinkter men ändå krånglar det med maten. Men det är väl inte alltid så lätt första gången.

Det går i alla fall bättre och bättre och snart löser de det säkert själva. Tur att kalven är så pigg och framåt fast hon är liten. Hungern vinner alltid och hon vågar försöka om och om igen trots att mamma är en sparkande surtant.


Det syns att det är mor och dotter. Samma färgton och samma teckning med de där små fläckarna i ansiktet. 

En annan kalv heter Traktor och föddes precis idag. Hans mor är också en kviga så vi var extra uppmärksamma när hon började kalva. Stora framben stack ut och det var trångt för ett brett huvud. Vi hjälpdrog lite jag och Linda och då kom han ut till sist.

Söt va? Namnet fick han av Dannes systerson som är två år. Klart han skulle heta Traktor!