Skitbra

Med några dagars fördröjning kommer här några bilder från gödselspridningen. Jag har fått fotohjälp från olika håll så nu kan man riktigt vältra sig i skiten om man säger så. 

Just den här delen av odlingsprocessen luktar kanske inte så gott men om man känner doften så är det ett bevis på att man befinner sig nära ett aktivt lantbruk. Att det är äkta vara, skit från djuren, som återgår i kretsloppet och att man faktiskt kan lukta sig till naturens ofattbart smarta kraft. Hur den tar tillvara, omvandlar, nybildar och skapar. Skapar mat.

Vi sprider fastgödsel som harvas ner innan sådden och i år hyrde vi Stefans spridare också för att det skulle gå fortare. Den har dock inte fastnat på någon bild. Bara vår Richard Western som rymmer 17 kubik.

Vi har coronan att tacka för att vi just i år har en praktikant på gården, nämligen Jesper, min brorson. Tack vare honom har vi haft en välbehövd extra chaufför.

Jesper har varit med och jobbat här tidigare men eftersom han går på gymnasiet kom han hem långt innan sommarlovet. Ålagd av skolan att hitta en praktikplats. Hej och välkommen sa vi då och lät honom hoppa in i en traktor. Och där har han suttit kan man säga. Hela vårbruket. Oerhört bra hjälp.

Han utbildar sig till skogsmaskinsförare och det är väl inte direkt samma sak att sprida skit på kornåkrar i Nysäter. Men maskinvana får han och det kan man aldrig få för mycket av. Störst glädje och nytta har hursomhelst vi. Guld värt.

Det var hög tid att tömma gödselplattorna, både den lilla hos korna och den stora. Det var så fullt att det var en utmaning att tippa dit mer när man skrapade gångarna hos djuren. Nu finns det mycket plats igen och marken har fått tillbaka en massa bra näring.

Foto: Matilda Bergström och Marianne Öberg