Snabba ryck och tunga lyft

Nej men dra mig på en liten vagn och kalla mig Kerstin! Vad fort det gick, jag hann ju inte ens berätta att vårbruket var färdigt förrän balpressen åkte på och skörden var igång!

Idag har Danne förberett Deutzen och McHalen inför pressning hos en kollega söder om stan. Det var knas med en backkamera som inte funkade och sedan blev det tvätt och annat fix.

Vi hyllade några gamla könsroller på kvällen genom att jag putsade rutor och städade invändigt medan han blåste på med högtryckstvätten på utsidan.

Sen var det jämställt igen när vi hjälptes åt att fylla upp med plast och nät.

Jag tycker att det är rätt märkligt att det inte har tagits fram mer ergonomiska konstruktioner av lantbruksmaskiner. Visst, det har blivit väldigt mycket bättre men det är fortfarande ganska tungt i vissa moment.

Plastrullarna är en sak men nätet till exempel. Inte lika svårt som förr men bra krångligt ändå när man är liten och kort.

Jag hoppas att det blir ännu mer lättjobbat framöver. Färre råstyrkemoment.
Jag tror att det blir viktigare och viktigare i framtiden för ingen vill ju drabbas av skador och förslitningar. Vi måste kunna attrahera unga till branschen men även se till att de som jobbat länge ska kunna fortsätta med hälsa och kropp i behåll.

Lantbruksarbete är fysiskt krävande men samtidigt är det mycket som är smart och mer lättarbetat än förr. Det tycker jag är bra. Kraftöverföringsaxlar som väger ett ton och klättring med tunga nätrullar skulle man också gärna kunna slippa.

Det här är en bra grej på den här pressen. Att man kan fälla ner plasthållarna ordentligt så det blir hyfsat lätt att få på rullarna. Och så kan man kan fälla upp dem en och en så det inte blir så tungt. Inget unikt på något sätt utan ganska standardmässigt tack och lov. Vissa pressar ska visst ha hydraulisk höj-och sänkning av plasthållarna också. Det måste vara supersmidigt.

En annan bra sak som jag har sett är Pöttingers pressar. De som har en utdragbar knivbrygga i lagom arbetshöjd. Så att man kan stå upp och jobba bredvid pressen i stället för att ligga inklämd under den. Mycket bra.

Förutom att det är lite av ett träningspass med plast och nät ibland är den här pressen bra. Det är en McHale Fusion 3 från 2016. Vi har kört McHale i över tio år och det har funkat bra för oss. Den här har gått fyra säsonger och pressat ungefär 30 000 balar.

Egentligen ska jag väl inte klaga på tunga moment i just pressningen. Det är nämligen inte är jag som är ute och kör och byter rullar hela skördesäsongen. Men kanske kan det där utifrånperspektivet bara bra ibland? Eller i alla fall lite tänkvärt.
Så jag säger lyft försiktigt. Skrota machokulturen och välkomna smart teknik.