Tvärstopp i foderblandningen

4 oktober, 2020

Mitt i kvällsutfodringen tog det stopp. Rejält. Jag fattade först inte vad som var felet men när jag grävt lite blev det tydligt. 

Brytbulten till kraftöverföringsaxeln gick av helt plötsligt när jag blandade foder. Det händer ibland om nån bal lägger sig konstigt och det blir för tungt. Men den här gången var det annorlunda. Jag bytte bulten två gånger och la även i lågväxeln men den gick bara av igen. Klättrade upp i vagnen och försökte se vad som tagit tvärstopp och efter ett tag hittade jag överdelen till en av skruvarna. Själva locket. Trasigt och ihopknycklat. Efter ytterligare en stunds skottande av foder såg jag vad som slagit av det där locket. Yttersta delen av bakre skruvens vinge. Den hade gått rakt av och den lösa delen hade blandats ner och kilat fast sig i botten på vagnen och låst skruven. Det var därför bulten gick av när jag försökte köra.

Jesper och min bror Tomas kom och hjälpte mig eftersom Danne tröskade och vissa andra saker också jävlades den här kvällen. Himla snällt av dem. Vi fick skotta ut allt foder för att kunna få bort den trasiga biten och se att inget mer var skadat. Som tur var gick allt att dra igång som det skulle sedan.
Nu återstår att se om man kan laga det här på något sätt.

Otroligt ändå att de stått pall så länge de här skruvarna. De utsätts ju för en hel del påfrestningar varje dag när man släpper ner tunga balar som kastas omkring. Den här mixervagnen har kämpat på i nästan tio år nu så jag tänker att den får anses förlåten för det här lilla avbrottet. Trots att det såklart skedde på en lördagskväll.

 

En ko-taxi beställd
Just nu, torsdag 1 oktober kl 22.14