Vad man får och inte får göra

Det finns ett fåtal tillfällen när det är okej med bilder på människor i en spannmålsåker. Ledtråd,  det är INTE när en influencer får feeling och vill ha en bild till sitt flöde. 

Idag var det fältvandring hos Kjell Jonsson i Nedansjö och vi tittade bland annat på hans spannmål. Det är alltid intressant att komma ut och träffa likasinnade och det var ett bra och lärorikt program vi fick ta del av. Foder, odling, produktionsekonomi, samt en frisk fläkt från Nederländerna!

Alla var så glada också. Det kändes verkligen i luften att folk uppskattade att komma ut ur coronabubblan till sist. Göra något normalt och träffa kollegor. Givetvis symtomfritt och med goda möjligheter att hålla avstånd.

Ute på åkern blev det prat om ovälkommet besök på våra odlingsmarker. Många hade erfarenhet av fotograferande i växande grödor, folk som campar i åkrarna eller kör bil och fyrhjuling utan en tanke på att de trampar ner och förstör. Inget nytt problem förstås, men jag undrar verkligen vad det är folk inte förstår?! Såklart, vissa bryr sig väl inte, det finns ju respektlösa individer överallt, men tydligen har vi en skara personer som helt enkelt inte fattar att de gör något fel? Att det är en odling med ett syfte? Att någon investerat för att få en skörd och att grödan självklart inte får förstöras? Tror man att det bara växer där av sig självt? Eller att någon arbetat och sått åkrar för att skapa en förlängning av allemansrätten där vem som helst bara kan ta för sig?

Jag skakar mitt lilla huvud och förundras… Var är förnuftet? Var är tanken på att fråga först, eller varför inte ta en bild bredvid eller framför fältet i stället för mitt i?

Respekten för åkermark, grödor och matproduktion måste återuppväckas och jag tycker att det är konstigt att det inte har skett än med tanke på hur duktiga och pålästa alla vill vara när det gäller miljö och klimatfrågor. Att inte förstöra det som växer borde väl vara en självklarhet om man gillar tanken på en frisk planet, kretslopp och matförsörjning. Det är ju trots allt inte enbart naturens magi där ute. Det är företagare som lägger ner mycket pengar och arbete på att odla mat till både människor och djur.

Ja, jag predikar väl för de redan frälsta här men ändå. Det är värt att sägas om och om igen. Man får inte, alltså icke, big no-no, never, klampa omkring på åkrar utan markägarens tillåtelse. Hur bedövande vackert det än är. Kan vi hjälpas åt att påminna folk om det?

Vid dagens fältvandring var vi inbjudna av Kjell för att kika på spannmål och vall. Det är en väldig skillnad mot att göra intrång och förstöra!

Tack så mycket för att vi fick komma!