Häng med på kvällsrunda

Kallt och mörkt men följ med på en kvällstur ändå. Jag är hemma och tittar till gården i -14 och det är lite annorlunda rutin mot en varm vårafton. 

När det är så här kallt får man planera och prioritera. Allt foder måste köras ut på eftermiddagen när traktorn ändå är igång och inget extra får lämnas för att fixas på kvällskvisten. Man vill inte behöva starta maskiner eller vara ute i mörkret längre än nödvändigt.

Handskar och mössa på för en rask kvällstur. Det primära är att skotta mot foder i hangarn om det behövs, och likaså hos tjurkalvarna nere i kostallet. Det går såklart snabbare och lättare med hjullastarn men det är för lite jobb för kallstart eller massa motorvärmartid.

De flesta nådde all sin mat så det blev inte mycket för mig att skotta. Mest en koll och lite gos.

Hos korna är det extra mysigt på kvällarna. De tuggar så fridfullt och ligger tillsammans både stora och små. Bara för att jag ville fota det råkade jag ramla på isen och skrika till så alla blev rädda och klev upp!


”Hjälp, vad gör människan?!”

Tjurarna här nere äter som jag vet inte vad. Maler i sig mängder mix varje dag. Här får man ofta skotta emot lite, flera gånger om dagen och det första och sista man gör på dygnet. I morgon ska några av dem flytta upp till hangarn så då blir det mindre tryck på foderbordet och maten räcker längre.

Till de minsta går jag inte. De sover och jag vill inte störa dem. De mellanstora kikar jag bara på som hastigast mest för att jag går förbi.

Sådär! Nu blir det kvällskaffe och ett avsnitt Knutby. Tack för all omtanke efter senaste inlägget förresten. Jag har nog världens finaste läsare. Idag mår jag bättre, även om jag fortfarande vill spränga psykvården emellanåt.