En björn i kohagen

I torsdags fick vi oväntat och väldigt ovälkommet besök i kohagen. Precis där korna ofta samlas och där vi även har en fodergömma stod den. En björn! 

En uppmärksam bilist såg den och slog larm och när Danne och Linnea kom dit var den fortfarande kvar. En rejäl en. Skräcken var förstås att den skulle ha slagit en kalv men tack och lov gick det bra. Inget djur kom till skada och efter ett tag försvann den ut genom stängslet igen. Men det är inte utan att man känner sig orolig nu. En stor björn är inget man vill ha bland sina djur och helst skulle jag vilja vakta dem dygnet runt.


Här står den på utsidan stängslet. Jag var inte hemma själv men Linnea fångade den på bild.


Att de är ståtliga och vackra kan man inte neka till men de får gärna vara det långt inne i skogen. 

I helgen fick vi ett samtal om att den var där igen och jag kastade mig i traktorn och åkte dit. Ingen syntes till som väl var och allt var lugnt bland djuren. Kanske var den utanför och hann dra iväg innan jag kom?


Våra fina… 

Rovdjursfrågan är komplex och jag vill att alla djur ska få finnas till. Men om tamboskap hotas, våra djur som vi har tagit ansvar för att skydda och sköta om, då vaknar lejonmorsan i mig. Då känns det som att jag skulle kunna ställa mig emellan björnen och våra kalvar.
Danne som är lite mer sansad kontaktade istället polis, länsstyrelsen och erfarna jägare då på torsdagen. Vi har ju hittills varit förskonade från rovdjursangrepp så det var nytt för oss och viktigt att ta reda på vad som gäller och hur man får agera.

Den information vi fick var att björnen får skjutas om den är i hagen och angriper eller hotar djuren. Skönt att veta men man är ju lika orolig ändå. Nu när man vet att den är i närheten och kanske ser våra kalvar som små munsbitar. Därför hoppas vi att den håller sig i skogen hädanefter, vilket vore klart bäst för alla inblandade. Vi vill varken ha björnjakt eller skadade och döda kalvar på betet.

(För att förekomma, eftersom känslor brukar svalla något enormt när det gäller rovdjur: Ja, jag vet att vi som djurägare har ansvar att hålla hagarna i gott skick och jo, det gör vi. Vi har ett bra stängsel med el i dubbla trådar plus band (dock inte nätat viltstängsel eftersom behov inte funnits tidigare).
Jag vet också att det finns en mängd regler och förordningar gällande exempelvis skyddsjakt, men i det här blogginlägget berättar jag om oss och den information vi fick den aktuella dagen.
Som sagt hoppas vi helt enkelt att vi inte ser björnen mer utan kan låta djuren fortsätta beta och leva sommarliv i lugn och ro.)

Tack snälla medmänniskor som såg och varnade. Vi är uppenbarligen många som värnar om våra kor och kalvar och det gör mig glad.