Skitiga djur

En tråkig sak med varmt sommarväder, frånsett att grödorna behöver vatten, är att vissa djur blir så skitiga. Det är alltid några individer som kommer på att det är mycket svalare och skönare att ligga i skrapgången än på ströbädden. 

Vi har några gångliggare nu och jag hoppas bara att de slutar med det här beteendet när det blir kallare väder. Tyvärr gör inte alla det. Vissa vänjer sig vid att ligga i gången och fortsätter vara smutsiga trots att de har en torr bädd precis bredvid.


Både i hangarn och i stolp- och herefordhallen är det flera som fått skitiga lår de senaste veckorna när värmen varit som värst. Tur att det lossnar lätt igen men det ser ju så tråkigt ut. På bilderna syns några av dem men det tar emot att lägga upp. Skönt i alla fall att det även syns hur mysigt de har. Det är verkligen livsnjut deluxe när de vilar större delen av dagarna för att inte alstra mer värme.

Vi vill ha sommar men inte för varmt. Sol men även regn. Alltid är det något som inte passar våra växter och djur. Typiskt bönder att klaga på vädret men det hör nog till yrkesbeskrivningen tyvärr. Allt har både för- och nackdelar och liksom nötkreaturen vill vi ha det lagom, sansat och förutsägbart när det gäller naturens krafter.

Just nu har vi fått kallare väder och även regn. Ett riktigt skyfall kom när jag gjorde kvällsladugården så nu är det friskt, och blött, ute. Igår kom bra många millimeter också och det behövs.