Så ser jag på 2023

Nytt år och även om mycket fortsätter i samma spår ska man alltid ha tillförsikt, hopp och nya förbättringar på gång. Här är lite av det jag planerar och önskar mig av 2023. 

Lugn och ro på maskinfronten
Jag går ut extremt tråkigt här men jag vill inte köpa några nya maskiner i år. 2022 var intensivt med diverse investeringar och nu vill jag bara att allt ska hålla ihop och ha maximal livslängd. Jag vill satsa på mer underhåll i god tid, kanske ett större reservdelslager hemma och fler smarta Lindsjö-Tomas-timmar.
Tomas är en superduktig mekaniker och han har just det där lösningsfokuset som jag gillar. Bondlösningar. Sunda, vettiga bondlösningar.

Djurdrömmar  och förenklingar
En sak som kommer att bli lättare under 2023 är arbetet med avhorningar och läkemedelsjournaler. De kalvar vi köper från Kvarnsveden är numer avhornade och klara (nästan alla åtminstone) så där kommer vi att spara tid vid veterinärbesöken framöver. I samråd med vår veterinär har vi även jobbat fram ett enklare system för de egna sjukjournalerna. Nu är det mer överskådligt och mindre att skriva.

Något jag ser extra mycket fram emot i år är att lära känna våra nya kor och se vad de har i magarna framåt våren. Att jobba mer med amkalvar är också en dröm men tyvärr finns inte tiden just nu.

Odlingsåret 2023
Nytt för i år är att vi kommer att köra med vår nya kultivator på lösåkrarna istället för att plöja. Om det funkar som det är tänkt kommer vi att spara en hel del tid och diesel i vårbruket. Spännande.

Att ensilera i limpa kommer vi nog att fortsätta med eftersom det funkat så bra hittills. En sak vi vill utveckla är dock täckningen. Vi behöver undvika fågelhack men det vore också bra med en lösning som gör det enklare på vintern. Kanske en tung presenning att dra av i sektioner så snö och allt följer med? Vi får se men det finns några idéer redan nu.

Papperskampen fortsätter
På kontoret blir det inga förändringar förutom det vanliga hoppet om att bli bättre på att hålla efter högarna. 2023 blir förhoppningsvis lite enklare då vi bara kommer att ha en bank att hålla reda på. Under 2022 bytte vi successivt från Länsförsäkringar till SEB och det var dubbelt upp med olika konton hit och dit under en längre tid.

Att funka privat
På privatfronten önskar jag mig hälsa för hela min familj. Surprise va? Främst för flickan som ligger på sjukhus förstås men även för oss andra. Styrka och kraft behövs liksom skratt och goda prioriteringar med barnen i fokus. Vi står inför många utmaningar nu och det är inte läge att gå in i väggen eller slarva med relationerna.
För att hålla mig själv stabil tänker jag fortsätta styrketräna, äta bra mat och dricka goda viner. En annan satsning är att jag ska skaffa en privat sjukvårdsförsäkring. Det är dags nu även om det tar emot i mitt röda hjärta. Det ska inte behövas men som det ser ut idag, särskilt för egenföretagare, är det nog en vettig grej och väl värt en slant i månaden.

Precis nu ska jag slå mig ner på yogamattan här på sjukhuset där jag befinner mig. Rensa hjärnan en stund och sedan sova.

Välkommen 2023. Jag tror det blir bra.