Skit på schemat

Trettonhelgen går skit än så länge. Bokstavligt talat. Flera av kalvarna har diarré och det är inte alls kul. De svarar förvisso rätt bra på behandling men det är ett ständigt pyssel och man måste hålla järnkoll hela tiden.

Det är svårt att få bukt med lösa magar och det händer att vi får problem med kalvdiarréer till och från. Nu är det dags igen och jag tror bestämt att det får bli provtagning nästa gång Veterinär-Ellinor kommer. Alltid bra att veta vad man har att göra med. Är det virus eller bakterier? Något man kan avhjälpa själv eller behövs det vaccin?

Det är ett utsatt läge med kalvar som kommer som små och får ett foderbyte i tidig ålder men vissa saker går ju att vaccinera mot. Som rotavirus till exempel. Vaccin i kombination med de åtgärder man gör på rutin för att förebygga diarréer kan ge bra effekt på hälsan.
Problemet är bara att man inte kan vaccinera kalvarna utan måste gå via kon. Mamman behöver en dos rotavaccin ca tre veckor innan kalvning för att hinna bilda antikroppar som kalven får i sig med råmjölken. En procedur som måste ske på ursprungsgården med andra ord.

Här hemma försöker vi undvika för stora djurgrupper, se till att mjölkblandningen blir exakt rätt (väger mjölkpulvret), ha rent och torrt samt ge Metacam och Biopect till kalvar som blir allmänpåverkade och lösa i magen.

Efter diarréer kommer gärna lunginflammationer också så nu får vi vara noga med att hålla koll och tempa kalvar som visar minsta lilla tecken på att inte må riktigt bra.

Det mesta går att få till om man är med i tid och jag tror vi börjar komma över krönet nu. Tack och lov för VILA och möjligheten att själv få sätta in behandling när djuren blir risiga.