Nospiggar och koksaltlösning

Snart helg igen och vad konstigt att februari går så snabbt när januari var en så seg månad? Nu swishar veckorna förbi och man får försöka hänga med så gott det går. 

Ett tvättmaskinshaveri och ett bankbesök krävde en stadsresa idag och jag och Linnea passade även på att köpa en antisjälvmjölkare. En av våra kor har börjat dia sina kompisar och särskilt Tabita är populär att snutta på. Inte bra alls förstås. Jag tog ingen bild men här är en från i somras på en dam med samma olat.

Det är inte samma ko och inte heller samma sorts nosgrej men principen är densamma. Man skruvar fast den mot mulens mellanvägg så den sitter lagom hårt för att varken lossna eller göra ont. Piggarna som pekar uppåt sticker till när hon försöker dia på någon annan, med påföljd att den andra kon går iväg eller ger en tuktande spark. Beteendet brukar därmed avta ganska fort.

En annan djurvårdande insats gjordes i kalvlagårn där en liten plutt verkar ha fått början till ögoninflammation. Med massor av koksaltlösning och en flaska med hål i korken gick det lätt att skölja ordentligt och torka bort var. Jag tror det kommer att ge med sig och kalven är pigg och feberfri och knappt ens besvärad av att få ögat dränkt. Bara att hålla tummarna att vi var ute i tid och det känns det som att vi var. Fördelen med hemmajobbande barn på skollov är att man får hjälp att upptäcka saker som man annars kan råka hasta förbi.

Jag tänker att jag ska försöka bli snabbare framöver när ögon börjar kladda. Det har ju en tendens att sprida sig om det får fäste och det är inte kul. Med mycket spol kan man säkert mota Olle i grind lite bättre.

Jag gjorde egen koksaltlösning förresten och det är ett bra tips som fler kanske har användning för. Det går ju åt en hel del när man spolar på djur (eller barn) som inte alltid står still. Ett kryddmått salt per deciliter vatten är måtten som gäller och så kokar man bara upp och låter svalna. Man kan göra i ordning för 1-2 dygn om man ställer i kylen men man ska vara försiktig så det inte kommer in bakterier. Vi gjorde 1,5 liter för att kunna spola på ordentligt några gånger idag och i morgon. Plättlätt!