Den tiden på året

Just nu är det en fantastisk tid. Åtminstone om man gillar isfläckar, smältvatten och en massa klafsig koskit. 

Temperaturen har svängt och det är inte ens kallt på nätterna längre. Då händer det en del med utemiljön kan man säga. Förutom att det är lerigt och ser allmänt jävligt ut överallt blir det en ljuvlig smet när det tinar vid hagarna.

Medan det fortfarande är snö, is och kallt i marken ligger smältvatten och gödsel liksom ovanpå och flyter runt. Såhär såg det ut precis utanför kornas grind igår, där de går ut för att komma till rasthagen. Själva hagen är helt okej och självklart har de rent och torrt inne, men det här området var en härlig bassäng.

Korna bryr sig inte nämnvärt ifall klövarna blir blöta och skitiga men det ser ju inte kul ut direkt. Det blir onödigt blött på gången och bädden också när de går fram och tillbaka och drar med sig lite varje gång. Därför skrapar vi undan med jämna mellanrum i väntan på upptorkning. Fint ska de ha det, damerna.

Botten utanför betongen är en bärlagerbädd och det funkar bra att skrapa där frånsett att det blir lite upptrampat ibland.  Nog vore det fint med betongplatta hela vägen förstås men man kan inte få allt här i livet.


Det blir en del snö och is under en lång vinter och nu smälter det undan för undan. 

Grindar som går lätt att öppna, rejäla mått mellan stolparna så man kommer in med hjullastaren samt ett smidigt sätt att stänga bort djuren medan man jobbar är sådant som underlättar när man ska hålla rent här. Liksom hög tolerans för skitstänk, förmåga att se framåt mot torrare tider och inte minst mentala skygglappar att sätta upp när det inte går att få prefekt resultat eftersom det hela tiden fortsätter tina.