Här är årets projekt

Nu ska jag berätta varför Danne har tillverkat en avjämningsbalk och varför han täckte av snö från ett område utanför gårdsplanen för ett tag sedan. 

Såhär är det. Vi har ett projekt även i år och nu handlar det om foderlagring. Vi ska gjuta en platta till ensilaglimporna.
Vi testade att ensilera i limpa på grusbädd förra året och resultatet blev väldigt bra utifrån förutsättningarna. Fint foder, hyfsat lätthanterligt och framför allt minskade kostnader för både balplast och diesel i blandartraktorn. Eftersom vi vill fortsätta lagra på det här sättet ska vi nu försöka göra det enklare och bättre.

Drömmen var en plansilo förstås men Jeezes, Mary and holy saint Josef vad dyrt det blev. Vi nöjer oss därför med en betongplatta och tänker att man kan bygga väggar i efterhand om man kommer på grönare kvist någon gång.

Plattan blir ca 55 x 25 meter och kommer att rymma två limpor, en för första- och en för andraskörd. Med betong i botten slipper vi plast under fodret och kommer att kunna ta ut ensilaget utan lika mycket spill och med med mindre risk att få med plastbitar i foderblandningen. En gjuten platta kräver inte det underhåll och årliga anläggningsarbete som en grusplan behöver och vi kommer att få en mycket mer hygienisk och välplanerad foderlagring. Hoppas vi.

Färdig planerings/avjämningsbalk (kan man säga hur man vill eller är det skillnad?) 4 meter blev den. 

Utmaningen nu är att lösa det här lite snabbt. En lång vinter har precis släppt taget och vårbruket lurar runt hörnet. Efter det kommer skörden igång direkt och då ska det vara klart för inläggning. Det innebär att vi just nu har ett väldigt litet byggfönster att jobba i. En glugg bara kan man säga. Men det ska nog gå.

De senaste dagarna har jord täckts av och körts bort, armering och skalblock har levererats och i morgon bränner det till på riktigt. Hoppas ni vill hänga med.