Senaste nytillskotten

Nu är det fullt i kalvlagårn igen och de senaste småttingarna fann sig till rätta fort och drack duktigt.

Visst har jag berättat att vår Linda började jobba hos Kjell i Kvarnsveden efter att hon slutade hos oss? Alltså på gården där vi köper tjurkalvar?


När vi får hem fina kalvar därifrån blir jag så glad för jag tänker att hon vet precis hur de kommer att ha det här hos oss. Hon har sett vad som behövs för att de ska växa bra och hålla sig friska i övergången och nu är det hon som sköter själva starten. Råmjölk, koll på navlar, omvårdnad och kommunikation kring allt vi behöver veta.
Förvisso var det bra innan också men det känns liksom extra tryggt nu på något vis. När man vet vem som håller i trådarna och hur hon jobbar. Linda lämnar inget åt slumpen när det gäller djur och dessutom är det kul att träffas när man kommer dit och hämtar de små liven.

Igår var det Danne som körde hem tio stycken och alla var pigga och fina. De drack bra både igår och idag, trots att de får annan mjölk här och allt är nytt.

Det är svårt att fota inne i lagårn men någon bild kanske visar hur söta och livskraftiga de är.


Kalvarna går från helmjölk till pulver rakt av och det brukar gå bra frånsett lite övergångsdiarré. Tidigare tog vi med oss helmjölk och blandade de första målen men det gav bara marginella resultat. Nu är vi istället snabba med Biopect för att skydda magarna, samt att erbjuda vatten och gott om tid att suga på napparna så de inte slickar på inredningen.

Vissa gör det ändå, kolla lilltungan! Tur jag hade tvättat boxarna noga.