Lite i överkant

Visst ska det vara vinter i december men det behöver väl inte gå till överdrift? Det blir ju så besvärligt. 

En otroligt vacker dag med strålande sol och rosa himmel. Men kallt något så vansinnigt. När det passerar -20 är det ingen lek längre, det är mer av någon sorts terrorbalans. Det känns som att man utmanar både natur och material bara genom sina dagliga rutiner. Ska maskinerna starta? Kommer något att smälla sönder? Hur länge har motorvärmaren varit i?

Ett köldproblem som är ganska centralt just nu är att fläkten i kalvladugården inte går att justera. Det är något fel så den går bara för fulla spett vilket gör att det blir för kallt hos kalvarna under riktig kyliga dygn. Igår skulle jag ha slagit av den under natten men det glömde jag förstås, så när jag kom ut på morgonen var både utgödslingen och vattenkopparna frusna. Kalvarna bryr sig inte nämnvärt, de mista har täcken, men de smala rören i vattenledningarna är för klena när det blir temperaturomslag. Därav ett hål i ett rör när det tinade upp igen och Danne fick mer att göra.

Även om saker inte går sönder är det irriterande att allt går så sakta när det är kallt tycker jag. Hydraulslangarna är stela, kopplingarna vill inte låsa och det tar tusen år att få upp värmen i hytten.

Tålamod… det krävs en hel del av den varan. Men skam den som ger sig. Även idag blev alla djur mätta.