Såga, skruva, bära, bygga

Det är renoveringarnas tid och inte bara traktorskoporna blir uppfräschade. Idag var det dags för nya liggbås hos kalvarna. 

Inlejda snickare, en hög virke och en dags arbete gjorde susen och det är så mycket roligare i kalvladugården nu. Efter femton år var det dags att byta ut liggsängarna hos våra yngsta djur och vi tog hjälp av Fredrik och Petter som varit med på flera byggprojekt hos oss tidigare. De fick ordning på alla fyra boxarna direkt så nu är det klart.

På betonggolven i boxarna har vi en uppbyggd yta av trä med en gummimatta där kalvarna ligger. Träet hade börjat bli dåligt och särskilt i en av boxarna var det katastrof under mattan. Se bara hur det såg ut när jag tog bort den!

Som tur var hade vi inte alldeles fullt med djur så det gick bra att tränga ihop dem lite medan de gamla pallarna revs ut och ersattes med nya.

Med tryckimpregnerat virke byggdes en ram som sattes på plats och därefter skruvade grabbarna fast ett nytt och fint brädgolv. Mattorna var i gott skick så de lades på igen och vipps hade kalvarna fräscha sängar.

Före:

Och efter:

Nedersta delen av väggarna fick nytt ytskikt också. I form av ett extra lager plyfa. Mycket väl godkänt tyckte småttingarna!