Färdigplöjt och full fart

Igår förmiddag blev det färdigplöjt och nu har harven kopplats på. Ytterligare en varm dag och man kan hitta Håkan om man följer dammolnet som han lämnar efter sig. 

Det var mindre plöjning kvar än jag trodde efter den besvärliga hösten och nu är plogen avställd för den här gången. Tjipp , tjopp så var det klart och bara ett mindre spetsbyte krävdes på haverifronten.

Med kultivatorn tjänar vi mycket tid och det blir extra tydligt ett år som detta. Om vi hade behövt plöja allt som ska sås nu i vår hade det tiden blivit väldigt knapp. Nu kör vi istället med kultivatorn på de spannmålsåkrar som ska sås om och tack vare det tjänar vi in mycket tid och även diesel.

För tillfället körs det skit och harvas för fullt. Nytt för i år är att Danne testade att välta några av de nyplöjda vallbrotten innan gödselkörningen istället för att köra en första sväng med harven. Det blev oväntat bra tyckte jag, trodde inte det kunde bli nästan slätt direkt på plogfårorna, men så har vi inte haft någon så tung vält tidigare heller. Jag har inga riktigt bra bilder på det men ska försöka hinna iväg och spana och dokumentera.

Nu kör vi järnet i väntan på Janis med gödningsspridaren och jag ska blanda två foderblandningar, skrapa och halma åt tjurarna. Samt beundra gårdagens lilla nytillskott i spånet. Söt va?